Starka svenska långdistanslag i Finnkampen

Det vimlar av starka och intressanta svenska starter på 5 000 meter och 10 000 meter i Finnkampen på Olympiastadion nu på fredag och lördag.

Sverige har starka uppställningar på de långa distanserna när klassiska Finnkampen avgörs på Olympiastadion i Helsingfors.
– Vi räknar med att ta en hel del pluspoäng, säger Fredrik Uhrbom, Spårvägens FK, som faktiskt gör debut i Finnkampen trots att han är 31 år gammal.
På 5 000 meter har Fredrik med sig Oskar Käck, IF Hagen, och Erik Sjöqvist, Enhörna IF.
– Vi tänker inte anstränga oss speciellt mycket. Taktiken är att finnarna får dra så slår vi dem i spurten, säger Uhrbom.
Han är inte rädd för någon av finländarna, men har respekt för Jussi Utriainen. I Midnattsloppet i Stockholm var Jussi över en minut snabbare än Fredrik och 26 sekunder raskare än Erik Sjöqvist.
– Men han är inte lika vass på bana, berättar Fredrik Uhrbom.

Den ende som på förväg dubblerar är Erik Sjöqvist. Men hur det blir i verkligheten återstår att se.
– Just nu känns det sådär, erkänner Erik som förra lördagen fick finna sig att ta stryk av Henrik Skoog och Fredrik Uhrbom i Telge stadslopp.

– Det var som att springa med handbromsen i. Jag kunde inte ta ut steget ordentligt.
Under veckan har Erik gått hos kiropraktor för att komma till rätta med ryggproblemen och stelheten i baksidan av låren.
– Ja, det har varit mycket knäckande hit och dit. Men nu känns det ändå hyggligt. Jag kommer att springa 5 000 meter, sedan får vi se om det blir 10 000 meter eller inte.
Om du inte kan springa, vem går då in i 10 000-meterslaget?
– Fredrik Uhrbom.

Trots att Erik Sjöqvists elitkarriär började relativt sent har den urstarke 36-åringen varit med en stund i elitskiktet.
– Om allt går som det ska så hoppas jag att få avsluta min karriär under EM i Barcelona 2010.
Erik har genom årens lopp tagit fyra segrar på 10 000 meter och två vinster på 5 000 meter i Finnkampen, två gånger har han segrat dubbelt.
På herrarnas 10 000 meter springer för Sverige också formstarke Henrik Skoog, Spårvägens FK, och Kristian Algers, Enhörna IF.

På damernas långa sträckor kan det också bli sköna pluspoäng till Sverige. Lilian Magnusson, Spårvägens FK, Lena Gavelin, Trångsvikens IF, och Anna Rahm, Rånäs 4H försvarar Sveriges färger på 10 000 meter.
– Vi har inte pratat ihop oss om någon taktik ännu. Men det är ju dumt att spara på krafterna och riskera något i en spurt. Målsättningen är att springa ifrån dem innan slutvarven, säger Lilian Magnusson.
Förra året gjorde Lilian debut i Finnkampssammanhang och förstod kanske inte hur stor tävlingen är mellan grannländerna.
– Nej, dessutom var det bara min andra bantävling efter SM. Nu vet jag bättre vad som väntar.
Lilian har inte kunnat träna riktigt som hon tänkt under sommaren.
– Nej, det har varit en misstänkt hälsporre och en bristning i baksidan som stört. Men de senaste tre veckorna har träningen gått jättebra.

På 5 000 meter springer marathon.se:s bloggare Lisa Blommé, Hässelby SK, Hanna Karlsson, Malmö AI, och Johanna Bohlin, IK Norrköping Friidrott.
För 18-åriga Johannas del är det första gången hon överhuvudtaget springer på bana.
– Hon tycker det är ganska tråkigt. Men när hon fick chansen att springa Finnkampen på Olympiastadion tvekade hon inte, säger tränaren Peter Holgersson.
Johanna Bohlin sprang in som överraskande trea i Midnattsloppet i Stockholm med tiden 35.23 över tio kilometer. Endast slagen av Lisa Blommé och Anna Rahm.
Mer att läsa om Johanna Bohlin från fotbollsmeckat Åtvidaberg finns under vinjetten Intervjun 2008.

SVT 24 sänder direkt mellan 17.00 och 20.50 på fredagen och 16.00-20.00 i SVT 2 på lördagen.

Fredag 29 augusti: Klockan 19.35 (damer 10 000 meter), 20.50 (herrar 5 000 meter)
Lördag 30 augusti: 18.10 (damer 5 000 meter), 19.45 (herrar 10 000 meter)