Stentufft för Andreas Kramer i VM-semifinalen

Efter ett dramatiskt 800 m-försök i Eugene natten till torsdagen blev det hård kamp även om finalplatserna där Andreas Kramer efter offensiv satsning blev sjua i sin semi. Detta på 1.46,71 som var en dryg sekund från en finalplats.

Andreas följde samma taktik som i försöken och tog ledningen från start där han passerade halvvägs på 51,91, halvsekunden långsammare än dagen före.
I den kännbara vinden på bortre långsidan lät han kenyanen Noah Kibet gå förbi men i kurvan var det många som passerade och Andreas var sexa 120 meter från mål. Han passerade Kibet på insidan 50 meter från mål men tappade ändå placeringar och slutade sjua på 1.46,71.

”Missade lite i öppningsfarten
För att gå vidare på placering krävdes 1.45,53 och när den tredje semifinalen var avklarad fattades 1,12 sekunder fram till en finalplats på tid.
– Idag handlade allt om att ta sig vidare och det lyckades jag inte med så jag är inte nöjd. Men jag gjorde allt jag kunde och följde min taktik men missade något på första varvet där det gick ungefär en sekund för långsamt, säger Andreas.

”Målet var personligt rekord”
– Planen var att dra från start för ett upplägg mot personligt rekord. Det blåste lite på bortre långsidan så jag ville att någon skulle ta över tätpositionen där. Det gjorde kenyanen och jag kunde följa med för att spara kraft till upploppet.
– Där stod det mellan många, jag gjorde vad jag kunde men det höll inte. Det är synd för jag är i bra form men det är inte lätt att ta sig till en VM-final. 
– Jag gjorde det för första gången inomhus i vintras och målet var att göra det utomhus nu, men det kommer en ny chans i Budapest om ett år.

Tredje VM:et och andra semin
Andreas blev 21:a i sammandraget en dryg från sekund final vilket kan jämföras VM i London 2017 då han också nådde semi och var tolva bara 42 hundradelar från final. I Doha-VM för tre år sedan åkte han ut i försöken.
– Jag har varit sjukt laddad för det här mästerskapet och alla förberedelser har gått som jag velat. Men jag kommer inte att deppa ihop. Det är EM om en månad, sedan VM om ett år och så OS i Paris 2024 så det finns mycket att se fram emot.

EM-medalj i augusti?
Tio av de 24 semifinalisterna i Eugene är européer och av dem var Andreas tia. Men på den europeiska årsbästalistan ligger han sjua med sina 1.44,59 som är en tiondel från hans svenska rekord.
Frågan är om Andreas kan upprepa medaljen från EM i Belgrad 2018? Då tog han sin första medalj.
– Jag har absolut medaljchans även om konkurrensen är tuff. Men det är också något som är kul med mästerskap, man kan inte bara gå på statistiken utan ska klara av tre lopp, avslutar Andreas.
Snabbast av alla i semifinalerna i Eugene var Algeriets Slimane Moula på 1.44,89 och natten mot söndag är det en enda europé i final, fransmannen Gabriel Tual.

/Jonas Hedman

Resultaten