Visst har Alfred förjänat tröjan

På tröjan står det "Jag tränar för Stockholm marathon 1999".
En tröja som verkar passa Alfred Shemweta.
Stockholm Marathon på lördag är Alfreds stora mål i år. I det perfekta loppet finns en teoretisk chans att kamma hem över 100000 kronor. Men det är fler svenskar som vill vara med och kriga om den rekordstora prispotten.

- En tid under 2.15 krävs för att vinna och då kan man också vara säker på en VM-biljett, förklarar Spårvägens Anders Szalkai som förra året var 20 sekunder från segern i herrklassen.
Efter att ha vunnit SM fyra gånger och legat på en jämn resultatnivå de senaste åren har Anders Szalkai i år fått sitt efterlängtade lyft. I april sänkte han i London Marathon personbästa med en och en halv minut. 2.13.19 är den femte svenska bästa maratontiden någonsin. En tid som förbundskapten Kenth Olsson tycker räcker för VM-start.
- Det är skönt att slippa tänka på tiden. Nu kan jag koncentrera mig att springa för placeringen, taktiksnackar Szalkai.
Szalkai är löparen som tidigt valde att satsa på maraton. Efter fyra SM-tecken och mer än 20 maror är han den utpräglade experten på att orka 42 195 meter. På slutet, när de andra löparna börjar vackla, är Szalkai som starkast.
- Förra året smög han upp bakom mig efter 40 kilometer och jag såg bara skuggan. Sedan ryckte han förbi mig och försvann. Själv var jag helt slut, berättar fjolårstrean Alfred Shemweta som tränat länge för Stockholm Marathon 1999.
Den 29-årige Flemingsbergslöparen står inför valet att välja mellan att satsa på 10000 meter på bana eller maraton till OS i Sidney nästa år. I år har han redan klarat kvalgränsen till VM i halv maraton i Palermo genom 1.02.45 i Göteborgsvarvet.
- Allt hänger på hur det går i Stockholm Marathon. Jag måste under 2.15 för att åka till VM och det är nog chansen att kvala in till OS, menar Shemweta.
TV 4 kommer att direktsända hela loppet mellan 13.30 och 17.00 på lördag. Förra årets sändning blev succé, och hade just de ingredienser som gör maratonlopp spännande.
En av huvudpersonerna då var Marie Söderström-Lundberg som i sitt första Stockholm Marathon såg ut att springa mot segern när hon ryckte från norskan Grete Kirkeberg...
- ...jag gjorde som så många andra löpare, sprang in i väggen helt enkelt, förklarar Marie Söderström Lundberg som ändå lyckades klara tredjeplatsen i loppet.
Men även hon är i år en klass bättre. Suverän i Sverige på distanser över fem kilometer, vinnare av maratonloppet i VM-staden Sevilla i februari på goda 2.35.21.
- För mig är det maraton som gäller i framtiden, förklarar tvåbarnsmamman Marie som gjort en Evy Palm-lik karriär som på lördag kan späs på med en seger i Stockholm Marathon.
Marie Söderström Lundberg får dock tuff konkurrens av fem ryskor som alla gjort under 2.40 på maraton. Däremot finns det ingen norsk utmanare sedan fjolårsvinnaren Grete Kirkeberg slutat och 1997 års Stockholm Marathon-vinnare Anita Håkenstad haft skadeproblem.
- Jag springer så fort jag kan, sedan får vi se hur långt det räcker, säger Marie Söderström-Lundberg.
Men visst måste det vara svårt att inte snegla på segerpotten. I år är den större än någonsin. 50000 kronor till segraren i herr- och damklassen, 15000 kronor till bäste svensk, 20000 kronor i bonus för nytt "svenskt rekord" på banan (2.12.33 respektive 2.33.03), 15000 kronor var till de svenska löpare som klarar 2.15 respektive 2.36 och så vidare.

Mer om Stockholm Marathon 1999