Basketspelare som blev1900-talets bästa löpare

Midde Hamrin är landslagstjejen i basket som sadlade om och gick över till långlöpning sent i idrottskarriären.

- I de unga tonåren handlade det lika mycket om basket som om löpning men då var ju 800 meter det längsta för tjejer. När det så småningom tillåtet att tävla på 3000 meter hade basketen tagit överhanden.
Midde vann Stockholm Marathon två år på raken, 1990 och 1991.
- Första gången fick jag gå i mål på Lidingövägen och det var inget fel i det men det kan inte jämföras med känslan året därpå när jag sprang in på Stadion. Den känslan kommer jag att bära med mig livet ut.
Till de två vinsterna kan Midde lägga Chicago och Columbus.
- Det är något jag värderar mer och mer med åren. Det finns ju så oerhört många duktiga löpare som aldrig fått vinna något riktigt stort. På meritlistan finns 17 svenska rekord varav 31.57.15 på 10 000 m från 1990 fortfarande står sig, och det känns som det kan klara sig många år framåt.
När hon tränade som mest rörde det sig om två pass om dagen och en veckodos på 15-16 mil.
- Jag var några enstaka gånger uppe i över 20 mil men jag kände direkt att det slet mer på kroppen än det gav.
I dag försöker hon springa varje dag men hon hänger inte upp sig på om hon hoppar över ett pass då och då.
Midde Hamrin är en sällsynt tjej, för att inte säga unik, på så sätt att hon efter sin egen aktiva bana har fortsatt som ledare och tränare. Hon var exempelvis engagerad som ledare för den kvinnliga långlöpningen i Sverige.
- Men det har jag slutat med. Det tog för mycket tid med resor, tävlingar och läger. När man har egna barn känns det bättre att lägga den tiden på dem i stället.
Nu delar Midde Hamrin sitt engagemang mellan Högsbo Basket, där barnen spelar, och en friidrottsgrupp 12-13-åringar i Örgryte.
Svensk långlöpning har stora problem att rekrytera ungdomar. Har du någon förklaring eller lösning på det?
- Jag tror på allsidighet. Här i Göteborg är det hopp som gäller just nu men i den grupp jag har håller vi på med allting. Jag försöker få dem till att åtminstone sköta den grundläggande uppvärmningen utomhus för att ge lite löpkänsla. Man får aldrig glömma att idrott ska vara roligt och det är bara bra att hålla på med olika idrotter.
Hon säger mot sin egen bakgrund där alla hela tiden tjatade om "det var dags att välja" mellan basket och löpning.
Midde valde både - och blev landslagsmässig ändå.
När Internetsidan www.marathon.se för tre år sedan hade en omröstning om vem som var 1900-talets bästa svenska löpare segrade Midde Hamrin på damsidan.

Mer om Stockholm Marathon 2003