Lena cyklar runt Vättern som uppvärmning

För de flesta är Stockholm Marathon en tillräckligt stor utmaning i sig. Samma dag avgörs också cykeltävlingen Vätternrundan med sina modiga 30 mil. Lena Karlsson från Eskilstuna IK har lagt ribban högt. Hon tänker genomföra båda loppen i en följd.

Klockan 20.03 fredagen den 13 juni rullar hon ut från startplatsen i Motala för att kämpa sig runt den avlånga sjön. Hennes bästa tid är tio timmar och fyrtio minuter. Räkna bort lite tid för matpauser så innebär det en snitthastighet på 30-32 km i timmen.
- Nu hoppas jag på en tid runt tio timmar. Jag ska få draghjälp av Andreas Andersson, Robert Malmström och Daniel Malmström som också ska fortsätta med maran, berättar Lena.
I cykel är fördelen av att ligga i rygg på någon mycket, mycket större än i löpning.
- Med rätt draghjälp kan hon åka runt en timme snabbare, tror Pär Edgren, chefredaktör för tidningen Velo och med 20 års egen tävlingserfarenhet.
Lena Karlsson är triathlet i grunden - annars skulle man nog inte komma på en sån här idé.
Efter målgång i Vätternrundan vid sextiden på lördag morgon den 14 juni gäller det att vila och ta sig till Stockholm och starten för Stockholm Marathon klockan 14.00.
- Jag hade hellre gett mig i kast med löpningen direkt efter cyklingen, framhåller hon, nu hinner jag bli rätt stel.
I Stockholm förra året noterade Lena 4.17 på de 42 kilometerna. Som avslutning i triathlontävlingen Järnmannen i Kalmar var hon obetydligt långsammare med 4.24.
- Nu får löpningen ta den tid det tar. Det viktiga är att komma runt, förklarar Lena Karlsson.
Till vardags driver hon en butik, Vävknuten, i Eskilstuna, där hon säljer konsthantverk, garner med mera. Utöver det hinner hon träna cirka femton timmar i veckan fördelat på simning, cykel och löpning.
Det är alltså uthållighet som gäller för henne vilket hon själv sammanfattar så här exakt:
- För en mil är det inte värt att valla skidorna!

Mer om Stockholm Marathon 2003