Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Marie vill ha varmt och vindstilla

Marie Söderström-Lundberg, Hässelby SK, har vunnit Stockholm Marathon två gånger tidigare. På lördag har hon chansen att sälla sig den exklusiva grupp tagit tre segrar. Den prestationen har Grete Kirkeberg och Evy Palm svarat för.
- Jag är inte i lika bra form som 2001 men jag hoppas ju på vinst. Fast det är alltid svårt att veta hur bra de här utländska tjejerna springer, berättar Marie.

Inför årets Stockholm Marathon har Marie tävlat lite mindre än tidigare.
De viktigaste loppen har varit långa banan i terräng-SM, halvmaran Kungsholmen Runt och ett 10000-meterslopp i Köpenhamn.
- Terräng-SM var första tävlingen och jag dubblerade inte som jag brukar. Men jag kände efteråt att det inte hade varit något problem.
- I Köpenhamn blev det inte bättre än 34.15 på 10 000. Jag hade ingen att tampas med och ettan var jätteöverlägsen. Sen satt väl halvmaran fyra dagar tidigare i benen.
- Kungsholmen fungerade mer som ett formtest än en riktig tävling även om jag alltid skärper mig med nummerlapp på bröstet.
Marie Söderström för en tillvaro som förvånar omgivningen. Hon hinner med elitsatsning, jobb och att vara idrottsförälder. Många tycker att elitsatsning är redan det mer än nog.
- Det blir inte många lugna stunder, erkänner hon, men med bra planering och en familj som ställer upp så går det. Möjligen känner jag kanske att får för lite vila.
Träningen består av tolv pass per vecka varav två är någon form av kvalitet. Marie kör på med jämn belastning och har övergett det här med vilodagar.
- Jag kände mig bara seg av att vila en dag. Jag fungerar bäst med jämn träning men alla måste hitta en egen lösning.
Sedan 1997 har Marie Söderström samarbetat med Kent Clefberg.
- En fantastiskt bra tränare som ser till helheten. Nu blir han mer och mer ett bollplank och ett moraliskt stöd, säger Söderström-Lundberg.
Förbundskaptenen Ulf Karlsson har visat stort förtroende för Marie som blev tidigt uttagen till EM i München ifjol och som nu förhandsnominerad till VM i Paris. Förra året blev det en överraskande sjundeplacering i EM.
- Jag känner mig hedrad av hans förtroende samtidigt som det mig ansvar. Jag måste kunna lämna återbud om formen inte är som den ska eller om jag inte kunnat förbereda mig ordentligt.
Det är två saker hon verkligen gillar i Stockholm Marathon.
- Banan innehåller både lantlig idyll och storstadskänsla. Jag gillar Djurgården därför att det påminner så mycket om mina träningsmarker. Inne i stan känns det bar med många åskådare när det är jobbigt.
Till sist vilket väder vill du ha i Stockholm Marathon?
- Varmt, inte extremt varmt utan runt 20 grader och helst ingen vind.

Mer om Stockholm Marathon 2003