Ståhl kyligast i varmaste loppet

När Kjell-Erik Ståhl segrade i Stockholm Marathon det heta året 1982 (+31 grader) var han den förste svensken att vinna tävlingen. Det är något han sätter väldigt högt så här i efterhand.

- Det var ett genombrott på hemmaplan och det var viktigt att ha med sig under resten av karriären.
Segern -86 rankar han lika högt men på helt andra grunder.
- Det handlade om revansch. Hösten innan hade jag varit skadad för första gången så förberedelserna var inte helt optimala. Att jag ändå vann på 2.12.33 - som 40-åring - satt verkligen skönt.
Kjell-Erik har varit maratonlöpningens verklige stålman. Han har totalt genomfört 101 lopp, varav 70 under 2.20. Det är en i det närmaste ofattbar prestation.
- Åren -81 till -82 gjorde jag 14 lopp under en tolvmånadersperiod och alla gick under 2.20. Det hade ingen annan förmått tidigare, säger han med berättigad stolthet.
Främsta meriten är fjärdeplatsen i VM 1983.
Ståhl kom in relativt sent på den klassiska maratondistansen. Han var 30 år första gången i Östhammar 1979.
Tidigare tävlade han mest i orientering.
- Jag har haft igen det senare. Jag tror att det var tack vare den mycket allsidiga träningen i unga år som jag bättre tålde den mer ensidiga maratonträningen. Kanske ligger den också till grund för att jag återhämtade mig fortare än de flesta efter en tävling.
Hur fort då?
- Om tävlingen gick på söndag var det ett pass måndag, tisdag och onsdag för att på torsdag vara inne i den normala rytmen med dubbla pass varje dag.
Det finns många träningsmil i den ståhlska kroppen då han hållit på i 45 (!) år.
- Jag vet inte exakt men jag uppskattar det till någonstans mellan 12 000 och 15 000 mil.
Kjell-Erik Ståhl finns givetvis på plats vid årets Stockholm Marathon, även om han på grund av bristande träning under våren inte ställer upp i år:
- Det är 25-årsjubileum och det vill jag inte missa.

Mer om Stockholm Marathon 2003