Isabellahs fantastiska seger i Stockholm Marathon

Isabellah Andersson älskar Stockholm Marathon och publiken älskar Isabellah. Den nyblivna svenskan vann Stockholm Marathon överlägset med nya personliga rekordet 2.33.52 i den tryckande hettan. Snabbt och i så stor stil att om Isabellah själv vill så är hon med all säkerhet klar för friidrotts-VM i Berlin i augusti.

Isabellah Andersson, Hässelby SK, försvarade sin titel i Stockholm Marathon från förra året och sprang in på Stockholms Stadion till dagens största jubel.
– Det var tufft idag. Speciellt andra varvet fick jag kämpa rejält, säger Isabellah som sprang i mål på tiden 2.33.52.

En fantastisk prestation på många sätt. Isabellah har av förklariga skäl inte gjort något maratonlopp sedan Stockholm Marathon 2008 som hon vann med tiden 2.34.14.
Däremellan har Isabellah hunnit med att föda dottern Beyoncé den 25 januari och började träningen igen den 11 mars. Att slå till med 2.33.52 på erkänt hårda Stockholm Marathon i 25 graders värme är…
– Jo, jag är jättenöjd. Jag fick jobba mycket mentalt för att klara det andra varvet så pass snabbt som jag gjorde, berättar Isabellah som förutom att vinna totalt förstås också tog hem SM-guldet.

2.33.52 är även åtta sekunder snabbare än VM-kvalgränsen till Berlin i augusti.
– Nej, nej. Det är inget jag funderar på, slår Isabellah snabbt ifrån sig med ett skratt.
Isabellah Andersson blev svensk medborgare för en vecka sedan och skulle alltså kunna representera Sverige redan i friidrotts-VM i sommar.
– Det känns inte aktuellt. Det kommer fler mästerskap och vi vill att hon ska kunna prestera på topp när hon väl springer ett mästerskap, förklarar Isabellahs make och tränare Lasse Andersson.

Precis som förra året sprang Isabellah ett snabbare andra varv än första. 1.17.26 vid halvmarapasseringen blev 1.16.26 de sista 2,1 milen.
– Det var planen. Men totalt sprang Isabellah 23 sekunder snabbare än vad vi kommit överens om, berättar Lasse Andersson med ett leende.

Marathon.se ringer upp Sveriges förbundskapten Stefan Olsson som blir mäkta imponerad av Isabellah Anderssons snabba löpning.
– Helt otroligt starkt. Vi har en första nominering den 9 juni, men så mycket kan jag säga att grundprincipen är att de som klarar kvalgränserna får åka till VM, säger Stefan Olsson och fortsätter:
– I Stockholm Marathon hade vi också en mjukare verklig gräns på kanske 2.36-2.37 för damerna. Att ändå springa under 2.34 är sjukt starkt, roligt och helt fantastiskt.

Liksom herrsegraren så var Isabellah Andersson totalt överlägsen. Tvåan Lena Gavelin, Trångsvikens IF, var slagen med exakt sju minuter.
– Det var rejält jobbigt idag, berättar Lena mellan försöken att återställa vätskebalansen.
SM-bronsmedaljös pch totalfyra blev överraskande Alexandra Svensson, från Vimmerby men tävlandes för Hultsfreds LK, som slog nytt personligt rekord med tiden 2.47.06.
– Eftersom jag knappt tränat någon löpning på grund av en hälseneskada och en blodförgiftning så känns det helt overkligt, berättar 22-åriga Alexandra som sedan förra hösten bor och tränar i Norrköping.

Hur kan du då vara i sådan form?
– Jag har cyklat mycket och sprungit en hel del i vatten.
Isabellah Anderssons starka löpning fick många åskådare på Stockholms Stadion och utmed banan på Stockholms gator att jubla lite extra.
Drottningen av Stockholm Marathon tänker inte abdikera än på länge. Om det blir en VM-start redan i sommar återstår att se.

Resultat, tio första damerna
1) Isabellah Andersson, Hässelby SK, 2.33.52
2) Lena Gavelin, Trångsvikens IF, 2.40.52.
3) Veronika Lopatina, Ryssland, 2.46.35.
4) Alexandra Svensson, Hultsfreds LK, 2.47.06.
5) Therese Hagersjö, Göteborg, 2.50.27.
6) Tatyana Belkina, Vitryssland, 2.51.21.
7) Johanna Bohlin, Hässelby SK, 2.52.50.
8) Jenny Jansson, Kattisavans IIF, 2.55.29.
9) Marlene Persson, Vattudalens LDK, 2.58.39.
10) Hanna Bartholomew, FK Studenterna, 3.00.36.

Mer om Stockholm Marathon 2009