Storlopp av Szalkai - 2.12.43

Anders Szalkai gjorde sitt livs lopp när han på söndagen blev fyra i Motorola Marathon i Austin i Texas, USA. Tiden 2.12.43 är den bästa svenska maratontiden på tio år.

Szalkai sänkte sitt personliga rekord med 37 sekunder i loppet på punkt till punkt-banan i Austin. Anders Szalkais tidigare bästanotering var 2.13.19 i London 1999.
- Förbundskapten Ulf Karlsson ville se resultat neråt 2.12 - och det fick han ju, kommenterar Anders Szalkai.
- Jag visste att jag var i bra form, men på maran vet man aldrig. Har kört hårt inne på Bosön och i Sätrahallen, och mina egna testlopp har gått bra.
Efter en relatvit jämn löpning öppning ledde Szalkai elvamanna-klungan som passerade 21,1 kilometer på 1.05.53. Fram tills dess hade klungan haft en hare, men när farthållaren klev av blev det oroligt. Förstapriset i Motorola Marathon är - 10.000 dollar - motsvarande 100.000 svenska kronor!
De tre ryssarna Mohamed Nazipov, Andrzej Krzyscin och Igor Osmak började en hårdköning som tänjde ut klungan.
- Mohamed Nazipov körde hårt från 23 kilometer och jag höll nästan på att tappa kontakten. Jag tänkte "bara 500 meter till, bara 500 meter till". När Nazipov släppte fram en av de andra ryssarna sänktes farten men uppemot 35 kilometer började Nazipov köra hårt igen, och i samband med att jag missade min vätska så blev jag avhängd. Jag var trött, men visste att jag hade en bra tid på gång.
De tre ryssarna Mohamed Nazipov, Andrzej Krzyscin och Igor Osmak kunde knipa de tre första platserna. Nazipov som hade 2.10.34 i London 2000 vann loppet på 2.11.14.
För sin fjärdeplats får Anders Szalkai 4000 dollar, motsvarande 40000 kronor.
Med start klockan sju på morgonen är maratonloppet i Austin ingen publikfest precis. När starten gick var det dessutom en minusgrad.
- Jag gillar inte kyliga lopp, och startade i långa tajts, långärmad tröja, mössa och vantar.
Temperaturen steg dock snabbt och i mål var mössar och vantar borta i den 20 gradiga solen.

Hammarbys Martin Rappe sprang bra och satte nytt personligt rekord. Tiden 2.26.03 räckte till 18:e plats totalt.
Jennie Åkerberg, var lite "optimistiskt" tunt klädd i starten, och hon fick
tyvärr bryta pga nedkylning.

Resultat på hemsidan