Storslam för Sverige i terräng-NM

Napoleon Salomon flyger fram mot seger i terräng-NM 2017.

De svenska löparna dominerade seniorklasserna i lördagens Nordiska Mästerskap i terränglöpning.
Guld, silver och brons för Napoleon Salomon, David Nilsson och Mikael Ekvall på herrarnas 9 kilometer. Tjejerna var inte mycket sämre med guld och brons för Sara Christansson och Maria Larsson på damernas lopp över 7,5 km. Med guld också i lagtävlingarna blev det alltså storslam för de svenska löparna i vid tävlingarna i danska Middelfart.

Napoleon Salomon fortsätter att imponera och är fortfarande obesegrad i terränglöpning i höst. Den 22-årige Turebergslöparen vann Lidingöloppet och både 4 och 12 kilometer i terräng-SM. På den knixiga och tunga gräsbanan i Middelfart var det dock Hässelbylöparen Andreas Åhvall som fick ta täten de första 500 meterna. Sedan satte Napoleon full fart och redan på det första varvet hade han skaffat sig ett betryggande avstånd till en klunga som kämpade om de övriga medaljplatserna.
Efter att ha sladdat lite under första halvan kunde David Nilsson på det sista av de tre varvet gå ifrån till en säker andra plats 17 sekunder efter Salomon. Samtidigt lyckades en mycket trött Mikael Ekvall bärga bronsmedaljen tre sekunder före dansken Peter Glans.

Sara Christianssen leder före brittiskan Caryl Jones (utom tävlan i NM). Norskan Karoline Holsen Kyte skuggar tillsammans med finländskan Camilla Richardsson. Längre bak danskan Simone Glad och Maria Larsson.

Suveränt lopp av Sara Christiansson

När den svenska världsstjärnan Meraf Bahta saknades (hon är på träningsläger inför terräng-EM) tog istället den svenska junioren Sara Christiansson tidigt kommandot i loppet.
Den 20-åriga Sävedalslöparen tog silver bakom Bahta på 4 km i terräng-SM för två veckor sedan och med sitt lopp och NM-guld fick hon nu också något av ett genombrott. Frågan är nu hur den svenska landslagsledningen tänker inför EM i terränglöpning. Ska Sara springa i senior- eller juniorklassen?
Nu tog Sara en säker seger före Camilla Rickarssson, den finländska VM-löparen på 3000 meter hinder som vann Stockholm halvmarathon i höstas.
Med Maria Larsson på tredje plats och debutanten Ida-Maria Niklasson på åttonde plats blev det en säker lagseger även för det svenska damlaget.

10) Daniel Lundgren 30:26.
Lag: 1) Sverige 13 (Solomon, Nilsson, Ekvall och Kingstedt).

13) Sara Holmgren 31:08.
Lag: 1) Sverige 12 (Christiansson, Larrson och Niklasson), 2) Danmark 20, 3) Norge 22, 3) Finland 38

Bäst i Norden: Maria Larsson, Sara Christiansson och Ida-Maria Nicklasson vann lagtävlingen för Sverige.