Största startfältet på sju år när Ramboll Stockholm Halvmarathon avgjordes

Löpare vid Norr Mälarstrand under Ramboll Stockholm Halvmarathon 2023

24 grader och solsken var väderprognosen för dagen när Ramboll Stockholm Halvmarathon avgjordes tidigare idag. Drygt 14 100 löpare hade anmält sig till loppet vilket är det största startfältet sedan 2016.

Banrekord i herrklassen

Värmen till trots så leverade eliten riktig fina tider. Segrare i herrklassen var Diego Estrada, USA som sprang in på nytt banrekord med tiden 1.03.03. I damklassen vann Lovisa Kissa, Uganda efter en tuff uppgörelse med Hanna Lindholm, Högby IF.

Underbar stämning trots värmen

Bland motionärerna var det mycket god stämning trots värmen. Det stora startfältet kombinerat med mycket publik gjorde att trycket längs med banan var ovanligt högt – något som löparna noterade.

– Det var fantastisk stämning längs med banan. Jag glömde till och med hur varmt det var för publiken var helt otrolig, skrattade Anna Johansson efter att hon sprungit över mållinjen efter dryga två timmar.

Louise Fredriksson som arbetar på Marathongruppen och är evenemangets projektledare berättar att det alltid tillkommer en rad extra åtgärder när prognosen visar att det ska bli varmt väder. 

– Idag hade vi till exempel dubblat vattenmuggarna vid vätskestationerna så att löparna kan dricka en och hälla en över sig om de vill. Vi installerade även två duschar längs med banan och hade dagarna innan loppet skickat ut ett mejl till alla deltagare med tips på hur de tacklar värmen på bästa sätt. Även om det såklart är tufft för löparna att springa i värmen, så var det många som uppskattade att solen sken efter en ganska kall sommar. Dessutom gör fint väder att fler åskådare kommer ut och hejar vilket bidrar till den härliga stämningen.

Anmälan till 2024 års upplaga är redan öppen och arrangeras lördag den 7 september. Då välkomnas löparna tillbaka till Stockholm för den 23:e upplagan av Ramboll Stockholm Halvmarathon.

Text: Lisa Beskow