Stort intresse för New York Marathon

Oj vilken rusning det blev till lottdragning om att få köpa startplats till New York Marathon. Endast var sjunde av de 105000 fick köpa startplats för 358 dollar (drygt 3000 kr). Men arrangerande NYRRC, ger utvalda researrangörer en egen gräddfil till loppet. Platserna kostar betydligt mer, men är garanterade. Den största svenska researrangören Springtime har platser kvar till 2018 års lopp söndagen 4 november.

Trycket att få springa världens största maratonlopp fortsätter att öka. Antalet registreringar till lottdragningen ökar varje år. Med en ökning på sju procent passerades gränsen 100000 intresserade för första gången 2018. Samtidigt har antalet lottplatser minskats till 15500 enligt arrangören NYRR, New York Road Runners.
Det betyder att merparten av de drygt 50000 löparna får sina startplatser på annat sätt. Några platser går till elit och subelit som kvalar in. Men de två stora delarna är:

  • Välgörenhetsplatser.
  • Platser för utvalda researrangörer. 30 procent av alla deltagare får plats via researrangörerna.

Men att intresset ökar innebär inte att arrangören släpper in fler löpare. Deltagarantalet har hållits stadigt kring 50000 de senast fyra åren. Inte ens de rekordhöga anmälningsavgifterna har kunnat dämpa intresset.
– Om du frågar mig så kan vi lösa logistiken och göra maratonloppet ännu större, men vill vi det? Det finns så många siffror att överväga, sade Peter Ciacca tävlingsledaren i en intervju med ekonomimagasinet Fortune för något år sedan.

Det som kostar för arrangörerna är bland annat den svåra logistiken att få ut alla löpare till startplatsen på Staten Island. Banan skär rakt igenom New Yorks alla stadsdelar och spärrar av vägar och hundratals gator på Brooklyn, Queens, Bronx och Manhattan.
Kostnaden för att ordna loppet 2014 var enligt ekonomisajten Forbes 37,3 miljoner dollar – 320 miljoner kronor. Ett snabbt överslag ger att de höga anmälningsavgifterna ändå inte täcker utgifterna. Istället är det sponsorintäkter som gör att maratonloppet ändå ger New York Road Runners ett överskott.

Det är mycket siffror – och mycket pengar i omlopp i världens största maratonlopp. Allt började i mitten av 1970-talet med Fred Lebows geniala idé att flytta ut maratonloppet på stadens gator. Lebow var den starke mannen i New York Road Runners och den som gjorde om New York Marathon från ett varvlopp i Central Park till ett lopp tvärs genom hela staden. Numera är första söndagen i november New Yorks största folkfest. Beräkningar har gjorts att 2.5 miljoner följer loppet längs den 4,2 mil långa banan.

Hur gör man då för att få chansen att springa över startlinjen på Verrazanobron och lägga New York för sina fötter?
Vårt tips är att köpa paketet med startplats, hotell och eventuellt flyg med Springtime. Kostnaden för startplatsen kanske svider men du får full service både före och efter loppet av Springtime.