Strid om sekunder i helgens halvmaror

Med fyra veckor kvar till Stockholm marathon vässar många maratonlöpare formen med halvmaror. Snabbast i helgen var Kristoffer Österlund, IFK Umeå, som vann Vännäs halvmaraton på 1.09.11 endast tre sekunder före Andreas Brodin. Ännu jämnare var det i Gävle halvmaraton och i Borensberg fick vinnaren smak på dubbla distansen.

...där FK Studenternas Måns Höiom och Cédric Schwartzler på en ganska tuff bana satte nya personbästa med 1.10.24 respektive 1.10.26.
Träningskompisarna Höiom och Schwartzler hängde av Anders Dahl efter sju kilometer och växeldrog sedan till spurten. Höiom visade styrka trots de senaste veckornas rekordtuffa träning med 25 mil i snitt per vecka och är en medaljaspirant i SM i Stockholm Marathon.

IFK Umeås marathonspecialist Kristoffer Österlund var elva förra året i Stockholm Marathon, sprang maran på 2.25 i höstas och satte i Vännäs nytt personligt rekord på halvmaran.
Men Stockholm Marathon i år är inte det som Österlund satsar på i första hand.
Hans stora mål i år är 5 000 och 10 000 meter på SM i Helsingborg i augusti, ett delmål för att ha chans att kämpa om platserna i det svenska maratonlaget i EM i Göteborg 2006.
– Jag behöver mer snabbhet för att någon gång i framtiden ta mig in under 2,20 på maran, säger Österlund, som befunnit sig i Brasilien fyra veckor och USA i sex veckor för att förbereda sig inför sommarens tuffa tävlingsprogram.
– SM är det stora målet, sedan har jag bestämt mig för att springa en mara i höst, kanske blir det i Berlin, resonerar Österlund.

I Ljungsbro i Östergötland avgjordes Kanallöpet med 300 löpare, varav 40 stycken som deltog i tävlingsklassen, halvmaran (21 km).
Med tiden 1.12.50 kunde Staffan Johansson defilera i mål på Bergvallen, en minut före klubbkompisen Jens Jonasson från IK Akele.
Förra helgen tog Staffan Johansson hem SM i terränglöpning på Öland, i M35klassen, och med söndagens sluttid är Staffan Johansson nu kvalificerad till SM-klassen i Stockholm maraton, något han skulle kunna tänka sig att löpa.
- Jag har aldrig sprungit en hel mara, men det skulle vara intressant att prova på.