Svensk maratonstjärna i Vasaloppet

Sveriges bästa skidåkare får oväntat sällskap på söndag när Vasaloppet avgörs.
I startgrupp 2 står Bjarne Thysell - 17:e man i EM i maratonlöpning 1998.
- Uppför kan jag nog hålla jämnt med elitåkarna, men när det blir ren slätåkning stakar de ifrån mig, säger Vasaloppsdebutanten Thysell.

Håll alltså ögonen öppna efter startnummer 14857 på söndag. På Vasaloppets hemsida (Vasaloppet.se) kan man följa Thysells och de andra 15000 anmälda åkarnas färd de nio milen mellan Sälen och Mora.
- Jag siktar på att inte vara mer än en timme efter segraren, säger Thysell.
Numera åker segrarna under 4 timmar. Rekordet har Peter Göransson, Åsarna IK som 1998 åkte på 3.38.57.
Thysell har redan känt på hur bra elitåkarna är. Han blev tolfte man i Wadköpingsloppet för några veckor sedan. Wadköpingsloppet är ett av de seedningslopp som är möjligheten för Vasaloppsdebutanter att förbättra sin startposition.

För konditionstalangen Thysell började skidåkandet egentligen som alternativ träning. Men efter sin fjärde knäoperation i höstas och en hälsena som ömmat sedan EM i Budapest 1998 har Thysell inte längre några illusioner om stora mästerskap.
- Hela fjolårssäsongen blev ju helt förstörd på grund av det där med hälsenan. Jag kan inte längre ha på mig vanliga skor och jag måste ha speciella gelékuddar bak i löparskorna och i skidpjäxorna.
Thysell blev ändå bäste svensk i Broloppet förra året. Han är åttonde bästa svensk genom tiderna i maraton med sina 2.14.42 från Sevilla Marathon 1998.
Kan du använda några av dina erfarenheter från maraton i Vasaloppet?
- Ja, när det gäller kosten kommer jag att ladda som inför ett maraton. Och sedan vet jag ju hur det känns när det börjar ta emot sista milen.
Favoritföre?
- Hoppas att det blir nysnö och riktigt tungåkt. Då blir det inte så mycket stakåkning...