Svensk rekord av debutanten Suldan!

Svenskt rekord och OS-kval i debuten. Suldan Hassan har flugit under maratonradarn under två månaders höghöjdsträning i Etiopien. I Sevilla höll han hela vägen till nionde plats på 2:07:36, en av de bästa europeiska premiärloppen genom tiderna.
- Jag får nog kalla mig långdistanslöpare nu, konstaterar Suldan lakoniskt.

När Europas främste maratonlöpare genom tiderna säger att du borde satsa på maran, då lyssnar man. Det gjorde Suldan Hassan efter ett långpass i höstas med OS-bronsmedaljören Bashir Abdi. Suldan tog sig till Etiopien och tränade med Abdis grupp i två månader.  
- Det var ett klockrent läger. Jag var inte sjuk en enda dag, kände mig inte sliten och  avbröt inte ett enda pass.

Detta trots att Suldan ökade sin träningsdos rejält, till 18-20 mil med världslöpare på hög höjd. Beslutet för den tidigare 5000-specialisten, som inte ens sprungit många millopp, att satsa direkt på maraton kom efter den riktiga första halvmaran, som han sprang på 1:01:56 i slutet på oktober.
- Det kanske är en konstig väg, att inte springa flera halvmaror först, men med den tiden och en för hård öppning och att jag fick springa det mesta helt själv. Då förstod jag att jag redan då kunde göra låga 1:01. 

Det där långpasset i höstas i Pyrenéerna med Bashir Abdi, som har Europarekordet i maraton (2:03:36) och sprungit sex lopp under 2:06, blev en tankeställare. 
- Det kändes först sjukt, men han kanske visste vad han såg i mig. Det kommer från någon som är ganska rutinerad. 

Dåligt med energi under loppet
Debuten gick så bra som det kunde, trots att Suldan inte fick tag på några flaskor efter de två första stationerna.
- Jag fick ingen panik. Jag var förvånad över att jag fick tag i de två första. Stationerna var på höger sida och jag ser ingenting på det ögat. Men jag fick vatten två gånger av (Europamästaren på 10 000 meter) Crippa. Och en halv gel. Jag struntade om jag skulle bli sjuk!

- Jag mår bra, är sliten muskulärt, för jag har inte kört en enda gång på asfalt på två och en halv månad. Så efter 30 kände jag mina vader ordentligt. Men jag har aldrig haft en så bra känsla i ett helt lopp.

Nu, efter loppet, är det svårt att tro att det är den nye svenske rekordhållaren som haltar fram. En debutant som borde vara klar för OS, inte minst genom framtidskriteriet, nu när han sprang nästan en minut fortare än nomineringsgränsen.
- Jag går som en 75-åring. Men jag är tacksam att jag fått det här och ser fram emot vad jag kan göra härnäst. Jag tror att det borde räcka för OS. Men jag är nöjd hur det än går. Och jag ska bara ta det lugnt ett tag.
- Jag får nu kalla mig långdistansare nu.

Historiens maratondag
Den fantastiska svenska maratondagen i Sevilla kompletterades av att Hässelbylöparen Samuel Russom, som ännu inte blivit svensk medborgare, hängde med Suldans klunga i nästan 35 kilometer. Han var bara 19 sekunder efter i mål, som tolva på 2:07:57, under Samuels Tsegays tidigare svenska rekord (2:08:41). Ebba Tulu Chala sänkte sig med två minuter till 2:09:06, trea genom tiderna i Sverige, och Linus Rosdahl med långt över en minut till 2:11:30, tionde svebsk i maratonhistorien.

/Lorenzo Nesi