Svensk springer maraton på Nordpolen

41-årige Johan Söderström är en av de 54 deltagarna som ger sig på North Pole Marathon på lördag. Bland hans konkurrenter finns en 66-årig mormor och tio pizzabagare som ska springa världens enda maratonlopp som avgörs på vatten.

North Pole Marathon är irländaren Richard Donovans påhitt. Han vann den första upplagan av Antarktis Marathon för fyra år sen. Tre månader senare spädde han på med att bli den förste att springa motsvarande sträcka, ensam, på Nordpolen. Hans CV betsår också av världsrekord på 100 kilometer och 100 miles (drygt 16 mil) på löpband!

Trebarnsfadern Johan Söderström tillhör knappast favoriterna i det rekordstora fältet. Han har aldrig genomfört en mara förut, däremot har han stor erfarenhet av framför allt klättring. Han har bland annat bestigit Kilimanjaro och Mount Blanc. Klart större erfarenhet av maror har 66-åriga walesiskan Kenwynne Barber som fullföjlt Londn Marathon sex gånger och sprungit ultralopp över hela världen, däribland i Himalaya och Sahara. Hon deltar alltid för att samla pengar till välgörenhet och det är av samma skäl som tio medarbetare i Pizza Express har kommit till Nordpolen. Irländaren Michael Collins tippas vinna. Vad ska man säga om hans förberedelse, att vinna SAHARA Half Marathon?

Årets tävling skulle egentligen hållits ifjol, men uppsköts ett år av säkerhetsskäl efter en dispyt mellan franska och ryska myndigheter.
Den första upplagan, 2004, vanns av amerikanen Sean Burch på 3.43.17. Endast en deltagare till kom in under fyra timmar. Bland de femton som fullföljde loppet fanns blinde Mark Pollock.