Svenskarna springer hellre i New York än i Berlin

På söndag avgörs höstens första stora maratonlopp. Berlin Marathon samlar mer än 21 000 löpare. Men de svenska maratonlöparna är inte längre lika sugna på loppet i Tysklands huvudstad.

- När muren föll för snart tio år sedan blev Berlin Marathon otroligt stort och flera tusen svenskar sprang loppet. Vi hade 400 resenärer 1992 men har i år endast 40, säger Patrik Yderberg på Springresor.
Förra året sprang 432 svenskar i Berlin. I år är 322 anmälda. Samma tendens gäller även för danskar och norrmän.
- Det finns flera anledningar till att Berlin tappar, en är att löparna söker sig vidare och letar upp ett nytt lopp, säger Patrik Yderberg.
Lausanne, Beijing, Medoc och Venedig är några lopp under hösten dit det arrangeras resor. Men det stora loppet är och förblir New York-marathon.
- Att Berlin har ett maratonlopp känner nog bara löpare till, men New York Marathon känner alla till. Vi har en stor del deutanter i New York, men det är också ett lopp som löparna återkommer till.
Springresor ensamma kommer att flyga över 400 svenskar till årets New York Marathon. Lägg därtill de andra researrangörerna, SRRC och RWW...
- Det är för upplevelsen man reser, att Berlins bana är snabb lockar nog inte så många, säger Patik Yderberg.
Brasiliens Ronaldo da Costa gjorde ju förra året världens snabbaste maraton på den flacka banan i Berlin. Fjolårsloppets kenyanska tvåa och trea Josephat Kiprono och Samson Kindie är favoriter i årets lopp tillsammans med spanjoren José Ramon Rey.
I damklassen kommer världsrekordhållaren Tegla Loroupe till start. Loroupe har tävlat framgångsrikt under bansäsongen och har snabbheten att springa under 2.20, men frågan är om uthålligheten finns där nu.
En intressant start i loppet gör årets Tjejmilen-vinnare Susanne Johansson. Hässelbylöperskan som har stor chans att bättra personliga rekordet på 2.44.48 från Stockholm Marathon i somras.