Szalkai 22:a iBeijing Marathon

Anders Szalkai blev på lördagen 22:a i Beijing Internationella Marathon. Loppet som för första gången var öppet för allmänheten samlade 20000 deltagare och ett rekordstort antal inbjudna elitlöpare.

Loppet vanns av Nordkoreanen Kim Jong Won på 2:13:49, före Sydkoreanen Chan Ki Shik på 2:14:07.
I damklassen avgjordes maran på upploppet till fördel för kinesiskan Wang Yan Rong, som med 2:28:50 var en sekund före ryskan Mirgouonova.
Resultatlistan i bade dam och herrklassen visade att de asiatiska löparna klarade väderförhållandena bäst. Vid starten var det 17 grader, med en luftfuktighet på 80%. Dessutom låg den kinesiska huvudstaden inbäddad i ett smogdis.
Loppet startade i centrala Peking på magnifika Himmelska fridens torg och gick i mål inne på Olympiastadion. Banan kantades av ca 2 miljoner åskådare, och ca 100 miljoner kunde se direktsändningen i kinesisk television.
- Det var lite av en chansning att aka hit, förklarar Anders Szalkai. Efter en enligt mitt tycke en mindre lyckad insats i EM-maran har motivationen för hård träning inte varit riktigt som den skall. Jag ville nog egentligen lägga in en höstvila direkt efter EM, men eftersom jag fått en fin inbjudan från Peking for både mig och min mentala tränare Johan Stahre tyckte jag det var kul att åka hit och testa trots att formen inte är den bästa.

(Mer om loppet på Anders Szalkais egen sida söndag 11 oktober.)