Szalkai en av de mesta mästarna

Anders Szalkai avslutade sin elitsatsning i samband med maraton-SM i somras och det är just i SM han varit speciellt lyckosam med fem guld, två silver och ett brons. Bara tre maratonlöpare har ett bättre medaljfacit vilket framgår av den nyutkomna boken ”SM i friidrott 1896–2005” författad av Erik Wiger.

Långdistanslöpning på väg har en framträdande roll i boken eftersom det förutom maraton och halvmaraton också funnits 20 km, 25 km och 30 km på SM-programmet.
SM i maraton hade premiär 1910 och löptes då märkligt nog på bana. 28 löpare stod på startlinjen redo att försöka genomföra de 108 varven på Idrottsparken som låg ungefär där Stockholms Stadion idag är belägen. Segrare blev Sigge Jacobsson från IFK Stockholm på 2.46.59,4 med vilket han var tolv minuter före tvåan. Efter det har maraton-SM genomförts på väg.

Ståhl sexfaldig mästare
Kjell-Erik Ståhl har sex SM-guld plus ett silver och ett brons i maraton. Med det är han den tredje mest medaljerade maratonlöparen genom tiderna. Sin sista titel tog han som 43-åring 1989 och så sent som 1996 blev han 50 år gammal SM-sexa. Anders Szalkai är fyra på listan med sina fem guld.
Mesta mästare genom tiderna är Gustav Kinn, IF Thor, och Henry Palmé, Fredrikshofs IF, som båda vann tio titlar var. Gustav på 10- och 20-talet och Henry på 30- och 40-talet. Henry vann nio titlar i rad 1934–1942 men fick sedan sviten bruten på grund av skada. Året efter kom han tillbaka och tangerade Kinns rekord.
Kjell-Erik Ståhl är den som har mästerskapsrekordet med 2.12.33 från 1986. Men han är inte den äldste SM-vinnaren. Det är Erik Östbye som när han vann i Tibro 1965 var 44 år och 8 månader. Med det är han också den äldste herr-SM-vinnaren alla kategorier i friidrott.

Evy och Marie – bäst på damsidan
På damsidan är det två namn som lyser starkast – Evy Palm och Marie Söderström-Lundberg. Båda började elitsatsa sent, båda har tre segrar i Stockholm Marathon och båda har fyra SM-guld på den längsta SM-distansen. Evy tog sina titlar på 80-talet medan Marie avslutade sin elitsatsning så sent som i våras.
Marie har totalt 20 guld, 7 silver och 1 brons om man räknar in bana, terräng och väg. Det gör henne till den näst meste dammedaljören alla kategorier inom friidrotten. I medaljsamlingen ingår bland annat också fem titlar i halvmaraton.

Stockholm = SM i maraton
Fram till 1980 arrangerades maratonmästerskapet på olika ställen i Sverige. 1981 års mästerskap gick på en trevarvsbana på Djurgården och Gärdet i Stockholm men sedan 1982 är SM permanentat till Stockholm Marathon som arrangeras av Hässelby SK och Spårvägens FK.
Mästerskapshistorien är fylld av märkliga händelser och underliga historier. I 1930 års lopp, som gick i Malmö, så var öisaren Shoore Johnsson, sedermera Järnmyr, först över mållinjen. Han diskvalificerades dock långt senare sedan de visat sig att han var norsk medborgare …
Boken om SM i friidrott genom tiderna innehåller mer än 200 bilder och en unik sammanställning över samtliga SM-medaljörer, de mesta medaljörerna oavsett gren och de bästa föreningarna.
Författaren Erik Wiger är själv gammal löpare, förbundskapten och historiker och har forskat i den svenska friidrottshistorien i över 20 år.
– Jag började av en tillfällighet 1984 och sedan dess har databasen vuxit till närmare 28.000 poster. Den innehåller inte bara medaljörerna utan de sex bästa i varje gren, säger Erik.
Boken är utgiven av TextoGraf Förlag och kostar 359 kr (inkl moms och porto).