Felmeddelande

  1. Warning: include(misc/ui/images/ui-icons.png): failed to open stream: No such file or directory in include() (line 529 of /mnt/persist/www/marathon.se/build-assets/partials/symlinks/sites-default/settings.php).
  2. Warning: include(): Failed opening 'misc/ui/images/ui-icons.png' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php-5.6.40/lib/php') in include() (line 529 of /mnt/persist/www/marathon.se/build-assets/partials/symlinks/sites-default/settings.php).

10 000 är Claes Nybergs mål

Claes Nyberg kom i söndags på en mycket meriterande nionde plats i terräng-världscuploppet Cross de Italica i spanska Sevilla.

ASZ: Grattis Claes till ditt fina lopp, kan du berätta lite om loppet?
CN: Tack, ja det gick faktiskt riktigt bra. Det var nog helst klart mitt bästa lopp i terrängvärldscupen. Jag låg med i tätklungan första halva loppet, sen fick jag släppa lite men låg ändå som bästa europé förutom belgiske marockanen Mourhit. Det var en skön känsla, eftersom publiken verkligen hejar på förste "europé", och publiken i Sevilla är verkligen bra. (ASZ anm runt 7000 åskådare runt 2100m långa varvbanan) Jag lyckades hålla undan för alla bakom, och det var skönt att slå en så bra löpare som Paulo Guerra (10:a).
ASZ: Du ligger nu på en 8:e plats totalt i världscupen, blir det en fortsatts satsning på terrängloppen?
CN: Nej, nu övergår jag till tre inomhuslopp över 3000m, för att få in bansteget. Nu närmast i Milkospelen här i Karlstad till helgen.
ASZ: Så det är bana som gäller?
CN: Ja, målet är att springa bra på 10000m i Européen Challange den 10 april. Förhoppningsvis kan jag kvalificera mig till VM. För att springa bra där tror jag det är värdefullt att få in några banlopp nu på vintern. Men det blir ett till terränglopp, i Italienska Cinque Mulini den 14 mars och efter det förhoppningsvis ett litet utlandsläger för att slippa kylan. Men jag vet ännu inte om jag kan komma ifrån från skolan.
ASZ: Du har flyttat till Karlstad, hänger det ihop med utbildningen?
CN: Ja, jag kom in på psykologi här i Karlstad. Det är faktiskt väldigt stimulerande. Mycket att plugga, men med bra planering går det. Problemet är när tentorna kolliderar med tävlingar, då får jag göra tentan på omskrivningstillfället. Hittills har jag dock klarat allt.
ASZ: Hur är det att träna i Karlstad?
CN: Det fungerar bra, även om det har varit lite kallt vid vissa tillfällen. Men jag slapp den värsta kylan nu nyligen när jag var iväg på Teneriffa med min nya klubb Göta.
ASZ: När du flyttade, bytte du klubb till Karlstad Göta, medförde flytten också att du har bytt tränare?
CN: Nej, egentligen inte, men flytten underlättade faktiskt samarbetet med min tränare.
Sedan 1,5 år tillbaka har jag fått hjälp med min träning av Christian Augustsson.
Christian är från början en kompis som är utbildad idrottspedagog, och han är bor här i Karlstad.
Jag hade alltså hjälp av honom redan innan flytten, men att han fanns här gjorde det lättare att flytta. Vi lägger upp min träning gemensamt, Christian är den som tillför nya friska idéer och inslag i träningen.
ASZ: Jag och Marathon.se tackar för intervjun, och hoppas få återkomma efter något bra inomhuslopp, då kan vi kanske få vet lite om nya inslag i träningen!

Mer om Szalkais krönikor 1999/2000