Felmeddelande

  1. Warning: include(misc/ui/images/ui-icons.png): failed to open stream: No such file or directory in include() (line 529 of /mnt/persist/www/marathon.se/build-assets/partials/symlinks/sites-default/settings.php).
  2. Warning: include(): Failed opening 'misc/ui/images/ui-icons.png' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php-5.6.40/lib/php') in include() (line 529 of /mnt/persist/www/marathon.se/build-assets/partials/symlinks/sites-default/settings.php).

Cykling och 3000 när Patrik Johansson satsar på 1500

Denna veckan har jag pratat lite med min klubbkompis i Spårvägen, Patrik "Putte" Johansson.
Patrik blev bland annat svensk mästare på 1500m ifjol, och är tillsammans med Malmös Jörgen Zaki Sveriges främsta på löpningens blå band.
Förra helgen gjorde Patrik sin säsongsdebut på 1500m inomhus i Malmö.
ASZ: Jag såg att det blev 3:45:57 i Malmö, vad säger du om loppet?
PJ: Det blev inte riktigt som det var tänkt, någon sekund för långsamt öppning. Vi hade "hare" upp till 1000m, som vi passerade på 2:32. Andra halvan i loppet gick lite fortare.

ASZ: Drog du in till mål sista 500m?
PJ: Jag tog ledningen när haren gick av, men sen med 300 m kvar kom Hälles Joakim Johansson upp och pressade, och sen gjorde vi upp på sista varvet. (ASZ anm: Joakim sänkte sitt pers till fina 3:46:01)

ASZ: Jag hörde att du skulle sprungit 3000 m i Karlsruhe förra veckan, ska du prova längre sträckor?
PJ: Ja, jag skulle sprungit 3000 m där, men skippade det loppet eftersom jag åkte på en maginfluensa när jag kom hem från träningsläger i Sydafrika. Eftersom jag inte lättar något speciellt på träningen nu under innesäsongen passar 3000 m bra.

ASZ: Du satsar alltså inte på inomhussäsongen på 1500m och inomhus-VM?
PJ: Nej, jag ser innesäsongen som ett litet avbrott i uthållighetsträningen. Jag har tänkt träna på med tung träning och uthållighet ända fram till i början av maj.

ASZ: Men du springer inne-SM?
PJ: Ja det har jag tänkt, 3000 m. Det kan nog bli ett bra lopp, med Joakim Johansson och Claes Nyberg med flera....

ASZ: Till utesäsongen, blir det längre då också?
PJ: Nej, då är det bara 1500 m som gäller.

ASZ: Nu när du kör grund, vilka kvalitepass kör du?
PJ: Ganska mycket långa saker, ex 10x3 min med en minuts vila, eller sk 90"/30".

ASZ: Hur långt kör du som längst distans, och vad blir det i veckan?
PJ: Det blir upp till strax över timmen, mitt långpass kör jag på cykel för att hålla mig på rätt sida om skadegränsen. Mängden nu fram till maj ligger på upp till 140 km i veckan.

ASZ: Du var alltså iväg till Sydafrika på läger, hur var det?
PJ: Bara positivt, man slipper tidsomställning vilket gör att man kan träna på utan avbrott, dessutom var anläggningen och klimatet mycket bra. Vi kunde köra all kvalitet på gräs på ett cricketfält. I anslutning till gräsfältet fanns det både bana, styrkelokal och pool. Vi var där i 5 veckor, och det kan jag rekommendera. För långlöpare kanske distansen skulle bli lite enformig på gräset. Utanför anläggningen var det mycket kuperat. (Anm: lägret var i Stellenbosch, utanför Kapstaden. Många ur svenska friidrottseliten åker dit under vintern.)

ASZ tackar för pratstunden, och tror en lång grundperiod gör att vi får se en riktigt snabb Patrik Johansson på 1500 m i sommar...

Mer om Szalkais krönikor 1999/2000