Felmeddelande

  1. Warning: include(misc/ui/images/ui-icons.png): failed to open stream: No such file or directory in include() (line 529 of /mnt/persist/www/marathon.se/build-assets/partials/symlinks/sites-default/settings.php).
  2. Warning: include(): Failed opening 'misc/ui/images/ui-icons.png' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php-5.6.40/lib/php') in include() (line 529 of /mnt/persist/www/marathon.se/build-assets/partials/symlinks/sites-default/settings.php).

Ett snack med Gustav Svedbrant

En av Sveriges för tillfället mest lovande juniorer på medel och långsdistanslöpning är Spårvägens artonåring Gustav Svedbrant.

I somras vann han allt som gick att vinna på hemmaplan i juniorklassen, bland annat blev det seger på både 1500 och 5000 meter vid svenska juniormästerskapen och därefter även en dubbelseger vid ungdomsfinnkampen på 1500 och 3000 meter.
Kanske kom dock den främsta meriten hittills när han på personbästatiden 14.20,51 över 5000 meter, kom på femte plats i junioreuropamästerskapen i Riga, detta trots att han har ett år kvar i klassen.
Förra helgen var det tänkt att Gustav skulle sprungit europamästerskapen i terränglöpning, men en skada hindrade Gustav att ställa upp.
Jag fick en liten pratstund med Gustav.

ASZ: Det blev ingen start i förra helgens europamästerskap, vad var det som hindrade dig?
GS: Jag har haft problem med ett knä, det kom innan Lidingöloppet och trots vila ville det inte släppa. Jag fick en kortisonspruta, men det hjälpte inte heller. Så tillsist var det bäst att operera. För en vecka sedan tog läkarna bort en slemsäck i knäet.

ASZ: Hur känns det nu?
GS: Det känns ju trist att jag inte kunde starta i EM, speciellt när jag såg att en av finnarna som jag tidigare slagit blev trea. Men huvudsaken är att knäet känns mycket bättre nu efter operationen.
Innan ingreppet gjordes kunde jag inte ens gå utan att det gjorde ont. Nu känns det knappt alls.

ASZ: Hur ser planeringen ut nu framöver?
GS: Jag har börjat med lite allmänstyrka idag, och om en vecka får jag börja jogga. Sen vet jag inte riktigt hur lång tid det tar att komma igång med kvalitéträningen.

ASZ: Innan skadan hur såg då en typisk träningsvecka ut för dig?
GS: När jag tränat som hårdast har det blivit 8 pass i veckan. En hel vilodag, en distansdag, 3 dagar där jag kör intervaller eller snabbdistans och sen 2 dagar där jag kört dubbelpass, 5-6km på morgonen och runt 10km på kvällen.

ASZ: Du var bäste europé i juniorklassen på terräng-VM i år, siktar du på det till nästa år också?
GS: Ja, jag hoppas att jag kommer igång bra tills terräng-VM i mars. Jag vet inte alls hur mycket jag tappat nu på hösten när jag haft problem med knäet. Men jag tror nog det ska gå om jag inte får ont någon annan stans.

ASZ: Till sommaren, vilken distans blir det du kommer att satsa på?
GS: Jag vet inte riktigt, i somras tyckte jag 5000 meter var roligast men 1500 meter är ju också kul. Jag hoppas också kunna testa 10000m nästa år.

ASZ: Vad gör du annars vid sidan av löpningen ?
GS: Just nu gör jag inget speciellt, jag har tagit det lugnt efter operationen. Men innan jag opererade mig, höll jag på att snickra på en liten stuga på min tränare Ulf Kalins tomt. Det är tänkt att jag ska bo där tillsvidare. Det är ju svårt och dyrt att få tag i lägenhet här i Stockholm, och jag tror nog jag kan förhandla fram en rätt bra hyra på stugan......

ASZ tackar för intervjun och önskar Gustav lycka till med återuppbyggnadsträningen.

Mer om Szalkais krönikor 1999/2000