Foten bromsar "Biten"

Snack med Åke "Biten" Eriksson, Sveriges näst snabbaste marathonlöpare genom tiderna med sina 2.10.53 från Chicago 1990. På meritlistan finns också bland annat två segrar i Stockholm marathon.

ASZ: Hur är läget?
Biten: Jo tack det kunde varit bättre, hur är det själv inför London?

ASZ: Jag är lite osäker på formen, men jag har en bra träningsbakgrund. Men här är det inte mig vi ska prata om utan dig! Det är många som kommer fram till mig på tävlingar och undrar om jag vet hur det är med dig. Jag har bara hört rykten om någon skada. Stämmer ryktet?
Biten: Jo det stämmer. Just nu har jag problem med en fot, en inflammation som inte vill ge med sig. Troligen kom det påå grund av ett par nya skor, men nu är det såpass bra att jag kan i alla fall springa. Men London blir det tyvärr inte.

ASZ: Du var iväg i Australien i vinter, hur var det träningsmässigt där?
Biten: Jag var iväg 10 veckor i Canberra, och träningsmöjligheterna var mycket bra. Det fanns en hel del andra löpare där som jag kunde träna med. För att nämna några låg där till exempel Darren Wilson som har Australiensiska rekordet på halvmaran med 60.02 och sen 2.10-killen Shaun Creighton.

ASZ: Kom fot-problemet när du kom hem?
Biten: Ja, fast först även lite annat strul. Träningen flöt ju på ganska bra i Australien med 18-19 mil i veckan, men när jag kom hem hade jag först rejäla problem med ryggen och sen kom givetvis även en förkylning. Så nån Londonstart var inte att tänka på. Man får försöka hitta rätt till Stockholm istället. Fast just nu är det lite segt, motivationen blir lite nedsatt när man inte kan träna som planerat.

ASZ: Vid sidan av löpningen, ligger du på soffan precis som jag?
Biten: Ja just nu är det så. Ibland är det skönt, men man kan bli lite loj, speciellt när man inte kan träna för fullt. Lite för lugnt när dagens planering består av att bestämma när man ska gå ner till affären och köpa snus...

ASZ: Jo jag känner igen det där, det är inte alltid endast positivt att bara springa. Har du några andra planer?
Biten: Jag pluggade lite innan, så till hösten ska jag starta upp det igen.

ASZ: Fram mot Stockholm marathon, blir det några andra lopp?
Biten: Ja, lite lopp på hemmaplan blir det nog. Förhoppningsvis släpper fot-inflammationen så att jag till exempel kan köra terräng-SM 25 April.
ASZ tackar för intervjun och hoppas Bitens fot blir bra!!

Mer om Szalkais krönikor 1999/2000