Felmeddelande

  1. Warning: include(misc/ui/images/ui-icons.png): failed to open stream: No such file or directory in include() (line 529 of /mnt/persist/www/marathon.se/build-assets/partials/symlinks/sites-default/settings.php).
  2. Warning: include(): Failed opening 'misc/ui/images/ui-icons.png' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php-5.6.40/lib/php') in include() (line 529 of /mnt/persist/www/marathon.se/build-assets/partials/symlinks/sites-default/settings.php).

Magnus Bergman på väg upp

Magnus Bergman, snabbaste svensk genom tiderna på Lidingöloppets 30km, gör i helgen en intressant start i Holländska den Haag halvmarathon. Jag fick några ord med honom dagen innan avfärd.

ASZ: Hur är formen, inför helgens lopp?
MB: Jo tack, jag tror den är hyfsad. Jag sprang ett 20km lopp för två veckor sedan, och då höll jag ca 3:03 min/km. Så jag hoppas kunna hålla den farten nu, även med 1 km länge sträcka.(Reds anm: 3.03 min/km ger en sluttid på ca 1.04.30.

ASZ: 3:03/km är bra fart, hur kändes det i 20 km loppet?
MB: Jag tyckte det gick lite sakta i början i den andraklunga som jag låg i , men eftersom den anfördes av en så rutinerad löpare som Bert van Vlaanderen Holland (2:10:27 på maran 1998) tänkte jag att farten nog var bra ändå. Efterhand kom ju ändå tröttheten. Vi hade lite motvind på slutet så där tappade vi lite fart, men som helhet är jag nöjd. Dessutom spurtslog jag Bert.

ASZ: 1992 tog du en meriterande 2:a plats i Lidingöloppet, vad hände sen?
MB: Året efter gick bra ända till Finnkampen. Veckan innan landskampen fick jag ett par nya inlägg till skorna, och utan att ha sprungit speciellt mycket med dessa sprang jag med dem i 10000m loppet. Loppet gick bra, jag satte personbästa på 29:12, men efteråt fick jag ont i höften. Det visade sig vara en stressfraktur. Jag tror faktiskt det hängde ihop med dessa nya inlägg. Stressfrakturen i höften läkte, men efter det hade jag stora problem med hälsenorna. Jag fick inga länge perioder utan problem. Men för ett år sedan opererade jag vänster hälsena för andra gången, och sen dess har jag successivt tränat upp mig. Mot slutet av 1998 var jag såpass igång att jag körde några tävlingar. (bla EM-terräng)

ASZ: Efter att ha byggt upp dig under 1998, hur mycket tränar du nu?
MB: Jag försöker ligga på runt 160-170km, mycket mer är svårt att hinna.

ASZ: Jobbar du vid sidan av löpningen?
MB: Ja, jag pendlar från Uppsala till Kista där jag jobbar som ekonomiansvarig på Hewlett Packard. Det är ett heltidsjobb, så det blir inte mycket tid över till annat än jobb och löpning. Det är tur att Mats Jonsson (klubbkompis boende i Uppsala) väntar 06:00 för morgonjogg, annars hade jag nog hoppat morgonpassen...
Om träningen går bra i år hoppas jag dock kunna gå ner lite i tid på jobbet i höst.

ASZ: Du har inför årets säsong bytt klubb till Enhörna, har du bytt tränare också?
MB: Nej, jag har sedan 13 år tillbaks hjälp av Sven-Åke Jåfs. Jag behöver inga detaljerade träningsprogram längre, men Sven-Åke är ett bra "bollplank" och det fungerar bra.

ASZ: Efter helgens halvmara hur ser närmsta framtiden ut löpmässigt?
MB: Den 7 april åker jag till Boulder i USA, för 14 dagars höghöjdsträning. Sen kommer jag hem lagom till terräng-SM (25/4). Där kör jag 12 km som en genomkörare inför Turin Marathon helgen efter. Marathon.se och Anders Szalkai tackar för intervjun och önskar Magnus lycka till i på lördag.

Mer om Szalkais krönikor 1999/2000