Många mil i benen ska fåClaes Nyberg att orka 10000m

När Claes Nyberg för några veckor sedan blev sexa vid terräng-EM, visade han åter igen att han är en av Europas bästa terränglöpare. En förkylning stoppade honom från att följa upp EM-loppet med ett planerat världscuplopp. Nu, år 2000, är det dock tänkt att Claes ska mäta sig med hela världens löpare i terräng. Först i några världscuplopp sedan i VM.

ASZ: Har du kommit igång efter förkylningen du fick efter EM-terrängen?
CN: Ja, nu är jag igång för fullt igen. Det var en rejäl förkylning med feber så jag fick vila helt 6 dagar från all träning.

ASZ: Tycker du att du hinner tappa något på 6 dagar?
CN: Jag vet inte riktigt, men kanske tappade jag lite tempo. Jag startade upp träningen med 6 dagars distanslöpning vilket jag tycker är ett bra sätt att komma igång igen på.

ASZ: Hur ser du tillbaks på den gångna säsongen?
CN: Bansäsongen gick inte särskilt bra, men terräng-EM nu på hösten gick bra. EM-loppet var väldigt tufft, trots att jag hade 18 mm spikar i skon fick jag inte fäste i leran. Portugiserna hade smörjt in sina skor med vaselin ! så att leran inte skulle fästa. Hur som helst måste jag vara nöjd med det loppet, speciellt som de, som var framför mig i EM loppet, hävdade sig bra i första världscuploppet veckan efter EM.

ASZ: Vad var det som inte fungerade under bansäsongen?
CN: Jag vet inte riktigt. Jag tränade mot 5000 meter och tyckte träningen gick bra, men på tävlingarna gick det inte alls. Felet kan ha varit att jag helt enkelt körde för mycket kvalité och saknade milen i benen. Jag är nog mer åt långdistans hållet och behöver troligen lite mil även på sommaren. I år blir det mer inriktat mot långdistans, 10000 meter alltså.

ASZ: Har du funderingar på ännu längre sträckor, tex. maraton?
CN: Jag har stor respekt för maratonsträckan, strax över 3 minuter per kilometer låter kanske inte så hårt men jag vet att det tar emot när man ska forsätta i den farten långt efter att man passerat 20km. Halvmaraton blir det säkert för mig i framtiden, kanske även maraton......

ASZ: Men nu först är det en terrängsäsong som gäller?
CN: Ja, jag ska köra några lopp i världscupen, troligen i Durham i England och Vilamoura i Portugal. Sen blir det långa banan på terräng-VM i mars.

ASZ: Hur gör du nu här hemma under vintern med terrängträningen?
CN: Jag kör ute så mycket som möjligt. Vi har en tallskog här i Karlstad där vi (Göta) kör långa intervaller. Med långa spikar i spikskon går det utmärkt att köra trots snön.

ASZ: Så du kommer inte att åka utomlands för att vässa formen.
CN: Jo, efter världscuploppet i Vilamoura, stannar jag kvar i Portugal och ligger där och tränar. Sen kanske det blir träning i varmare klimat även innan VM.

ASZ tackar för pratstunden, och marathon.se återkommer säkerligen med rapporter om hur det går för Claes i terrängloppen.

Mer om Szalkais krönikor 1999/2000