Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Maratonåret 1999, januari

Januari är ingen stor maraton-månad, men några internationella lopp finns det i tävlingskalendern. Det starkaste loppet elitmässigt är dam-maran i japanska Osaka, som avslutade månaden den 31 januari.
Loppet i Osaka blev spännande och avgjordes först på slutet, då rumänskan Lidia Simon lyckades gå ifrån kenyanska favoriten Tegla Lourope. Simon var titelförsvarare i Osaka, och sänkte sitt personliga rekord med över 3,5 minuter till världstiden 2:23:24. Lourope fick 2:23:46. Trea blev unge kenyanskan Esther Wanjiru på 2:25:40.
Både Simon och Lourope låg med i tätklungan hela vägen, och lämnade de övriga efter drygt 30km.
Loppet uppdelat i 5km (+ mellantid 10-20-30-40km) gick det enligt följande: 17:10-16:26(33:36)-17:09-17:26 (1:08:11)-17:23-17:09 (1:42:43)-17:23-17:04 (1:16:24)
Simon är bara 25 år, men ändå en rutinerad maratonlöpare med nu 24 fullföljda maror.
Hon är en liten lätt löpare 160cm/39kg, och träningsdosen uppges ligga på 210 km/vecka.
De fem främsta i loppet gick under 2:27, och loppets bredd ses genom att 16 tjejer gick under 2:38.
Norskan Anita Håkenstad gjorde comeback efter barnafödande (4 månaders dottern Anja). Det var dock inte hennes dag, utan hon bröt tidigt efter att ha passerat 5km som 32:a tjej på 18:54.

Loppet i Osaka gav alltså direkt en bra världsbästalista på damsidan, på herrsidan har dock inte januari månad gett några stortider. Houston marathon i USA, brukar ge bra tider, men vädret kan vara nyckfullt. I år var det ganska varmt men framförallt fuktigt (93%). Tendensen från 1998 med Kenya i topp, håller dock i sig, då det 3 första herrarna var från Kenya. Vann gjorde Stephen Ndunga på 2:14:56.
I övrigt på herrsidan så gav januari ytterliggare en kenyansk seger, Simon Cherogony vann på 2:20:14 i Bermuda.
Årets första internationella mara, Tiberias (6/1) i Israel vanns av Etiopiern Dube Jilo på 2:17:38. Tidsbästalistan för herrarna kommer nog att förbättras under kommande månad, med bla Tokyo Marathon för herrar på kalendern.