Szalkais Vasalopp startade i Tokyo

Strax före klockan 17 på söndagskvällen kämpade sig Anders Szalkai i mål i Mora. Vasaloppet blev ett riktigt tufft prov för maratonikonen. Szalkais race startade tusen mil från Mora, på lördagen i Tokyo.
– Resan var inget som påverkade resultatet, det berodde nog mer på att jag inte har kunnat träna så mycket skidor, säger Anders och berättar sedan om minutschemat för att hinna från Tokyo till Sälen.

Anders som i sitt jobb som chefredaktör för Runner's World varit i Japan landade kl 23.45 på lördagskvällen på Arlanda. Sedan satte han sig i bilen, körde upp till Mora och var där kl 03.30 och åt som planerat frukost hos kompisen ultrastjärnan Jonas Buud. Sedan direkt vidare upp till Sälen och starten vid Berga by. På med nummerlapp och sedan iväg tillsammans med de närmare 15000 deltagarna.
Szaklkai har gjort de nio milen til Mora förut. 2014 sprang han Ultravasan på 7.13.02. Men då var det löpning. Skidåkning aktiverar andra,  till och med för Szalkai, otränade muskelgrupper.

– Jag har tränat för lite skidåkning helt enkelt och redan tidigt fick jag konkret ont. Först började höftböjarmusklerna tycka att de fått tillräckligt, sedan ena höftkulan och motsatt ljumske. Dom tyckte det räckte med typ 3 mil... Så då fick det bli mer triceps... och de har jag ju inga.

Med snöfall och vind och uppkörda spår blev det en tuff upplaga av 2019 års upplaga av Vasaloppet. Klockan var närmare 17 på söndagskvällen när Szalkai korsade mållinjen i Mora som 6500:e åkare med tiden 8.56.04.
Dagen efter loppet är Szalkai nöjd, men skidåkningen gör fortfarande ont. 
– Nu måste jag vila ett par dagar, kanske att jag kan börja springa på onsdag… men det här tog hårt och det  det var en mental kamp att inte bara stanna och inse att det är löpning jag ska hålla mig till. 

Samtidigt så öppnar Szalkai för mer skidåkning i framtiden. Ett bra komplement för löpare när det finns snö.
– Jag har kört en del pass där jag börjat på skidor 10-15 km och sedan sprungit långpass med TSM Running. Tack vare att skidåkningen är mer skonsam går det att få upp träningsvolymen vilket jag tycker har varit positivt. 

Under mars och april kommer den populäre coachen att fokusera på maratonträningen. Vårens stora mål är ASICS Stockholm Marathon lördagen 1 juni då det också är examen för många som följer Szakais träningsprogram på trana.marathon.se.