Teater gjorde Odysséen till ett maraton

I lördags genomfördes en av Sveriges mest krävande teaterföreställningar. En 4,2 mil lång gestaltning av Homeros klassiska epos Odysséen från Järna till Huddinge.
​– Jag har aldrig sprungit så långt och jag är nog lite mör i utsidan av knäna, säger skådespelaren Daniel Rudholm som hade huvudrollen som Odysseus.

Odysseus är i det antika dramat en smart men lite kaxig vinnare som efter ett långt krig med Troja ska ta sig hem till Ithaka och sin Penelope. I originalberättelsen är det tio år av irrfärder med alla sorters prövningar. I teater Slavas uppsättning tog det elva timmar för Odysseus, ensemblen och publik att springa och ro den långa sträckan från Järna till Tonsalen i Huddinge centrum.
En föreställning också för att fira 25-årsjubieum för teatern som grundades i Järna men som idag har hemmascenen i Huddinge.
– Springandet har alltid varit en del av grundträningen, vår teaterform är fysisk, vi springer ofta tillsammans, och vi ville se vad som händer under en sådan lång sträcka och stor ansträngning säger Daniel Rudholm.

Föreställningen pågick under hela dagen. Medan Odysseys kl 10 gav sig iväg hemåt från Troja (Järna) tillsammans med sina krigare började Penelope sin tioåriga väntan i Ithaka (Huddinge) ansatt av odrägliga friare.
Hugad publik kunde köpa löpbiljett och springa med hela vägen för 500 kronor.
– Det var några nyfikna löpare som hängde med och sprang.
– De låter kanske flummigt, men genom att springa med samma puls och andning blev vi ett kollektiv som tillsammans tog oss fram.

Även om huvudsyftet inte var att löpning och teater skulle mötas så blev det kanske en av erfarenheterna.
– Det händer något när man springer i grupp, det blir ett sorts flow, det är spännande, brukar det vara så? undrar Daniel Rudholm som är öppen för en ny föreställning av Odysseus nästa år.
Något att träna för, både för skådespelare och publik.

Odysseus, (Daniel Rudholm) omgiven av sina krigare. på väg mot Ithaka.
Odysseus har kommit till Lotusätarnas ö och Aiolos.

Se hela den elva timmar långa livestreamen

Nedan har vi med tillstånd av teater Sláva bäddat in den elva timmar långa livestreamen från föreställningen Odysseus på språng. Inspelningen är gjord live med enkla kameror men ger en liten smak av irrfärden genom Södermanland.