Tergat gör rekordattack i Chicago

37 500 löpare är anmälda till Chicago Marathon som avgörs på söndagen. Loppet är därmed tillsammans med London och New York störst i världen. Intresset för Chicago Marathon har ökat kraftigt de senaste åren. För fem år sedan samlade tävlingen 10 925 löpare. I fjol var 33 200 anmälda. I år har sattes taket till 37500.

Ökningen beror helt och hållet på att intresset för maratonlöpning just nu ökar kraftigt i USA. Trenden är att allt fler vågar sig på att springa 42 195 meter och att samtidigt allt fler tar god tid på sig för att fullfölja loppet.
I New York Marathon, som avgörs om fyra veckor, är drygt hälften av deltagarna från Europa. Till Chicago kommer däremot få européer trots att tävlingen på många sätt är bättre än den i New York.
Det är uppenbart att New York som stad är mer lockande än Chicago. Endast tolv svenskar återfinns i startlistan för Chicago Marathon. Till New York marathon är drygt 300 svenskar anmälda.
Hela 40 procent av deltagarna i Chicago är kvinnor. I Europa finns det inte något stort maratonlopp som samlar ens 20 procent kvinnliga deltagare. Stockholm Marathon hade i år 17,6 procent kvinnor i startlistan och är därmed tillsammans med Berlin Marathon nummer ett i Europa när det gäller andelen kvinnliga deltagare.
Chicago Marathon har tidigare avgjorts i slutet av oktober men är från och med i år flyttat till första söndagen i oktober för att slippa kollidera med en stor läkarkongress som alltid pågått samtidigt som maratonloppet och som medfört att tillresta löpare haft stora problem att få hotellrum.

Chicago Marathon är ett mycket välarrangerat lopp som avgörs på en snabb
bana. För två år sedan noterade marockanen Khalid Khannouchi nytt världsrekord
i Chicago med 2.05.42. Khannouchi, som blev amerikansk medborgare i
fjol, har vunnit loppet tre gånger. I fjol segrade han på 2.07.01
I år saknas Khannouchi som haft skadeproblem den här säsongen. Istället knyts förhandsintresset till Paul Tergat från Kenya som länge varit en
av världens bästa halvmaratonlöpare.
Tergat debuterade som maratonlöpare i London i våras då han var tvåa på 2.08.15. På söndag hoppas han kunna ta världsrekordet på distansen. I det välmeriterade startfältet återfinns också japanen Takayuki Inubashi som noterat 2.06.57.

Mer om Chicago Marathon