Tiden går fort – också på Gotland

Några futtiga sekunder från rekord. Tid som rinner ut. Klockan är ibland löparens värsta motståndare.
– Det känns väl litegrann som stolpe ut, säger Fred Grönwall, Roma IF, som på lördagen vann halvmaran i Nordic Classic Running Visby, på 1.08.37 men missade ett 31 år gammalt Gotlandsrekord med tre sekunder.
Lisa Ring vann damklassen men även hon vet hur det känns när tiden rinner iväg – bättre då att skippa klockan och springa på känsla.

I lördagens halvmaraton i Visby gick det ändå i god 3.45-3.50-fart för Lisa som överlägset vann damklassen på 1.21.01.
– Jag får ha tålamod nu, säger Lisa som inte har planer att försvara SM-medaljen från ASICS Stockholm Marathon men som däremot kommer att springa för SM-medalj i Göteborgsvarvet 19 maj. 

Sveriges bästa kvinnliga maratonlöpare 2017 (2.37.27) satsade friskt i Sevilla Marathon i februari. Öppnade första halvan på 1.16 – men fick sedan riktigt jobbigt men tog sig i mål på 2.42.14 … fjorton sekunder över EM-kvaltiden. 
– Det var ändå jättebra i Sevilla, jag ville persa, sedan kan man tycka att det är idiotiskt att gå ut så hårt, men jag kom ju i mål. Om jag ska till 2.35 måste jag öppna lite långsammare, nu vet jag hur det känns, säger Lisa som tog en hel veckas löpvila efter urladdningen men fortfarande två månader efter loppet är hon inte säker på sin förmåga. 
– Titta inte på klockan utan bara spring! Det är testing, testing för mig nu och jag försöker låta känslan styra, säger Lisa.

Herrsegraren Fred Grönwall kommer att springa både i Göteborgsvarvet och framförallt för SM-medalj i ASICS Stockholm Marathon 2 juni. 37-åringen som är chef för Cementa i Slite, Gotlands största industri, fortsätter att sätta nya personliga rekord. För tre veckor sedan persade han och var snabbast (2.25.07) av de svenska elitlöparna som försökte EM-kvala i Rotterdam Marathon. Ett tag funderade Fred på att göra ett nytt försök i söndagens Hamburg Marathon, men nu blev det istället en attack mot det gotländska rekordet på halvmaran. Joakim Ronsten, Roma IF, sprang på 1.08.43 1987. Men det 31-åriga rekordet klarade sig alltså med några sekunder.
(Se intervjun med Fred här ovan)

Det var fjärde året som Nordic Sport & Event tillsammans med P18IK ordnade Nordic Classic Running i Visby. Totalt fullföljde närmare 150 löpare på 5 km, 10 km och halvmaraton.