Tisdag, svenskt rekord på Stadion – Söndag, svenskt rekord i ett industriområde?

Under pandemin utövas elitidrotten under helt nya former. Vi har vant oss vid att det inte är någon publik på matcher och idrottsgalor. Men för löparna har miljön flyttats från täta åskådarled mitt i städerna tillbaka till rötterna: så långt bort från folk som möjligt.
I tisdags satte Meraf Bahta svenskt rekord på 10 000 meter inför endast funktionärer och ledare på ett annars öde Stockholms Stadion. På söndag ska Carolina Wikström ge sig på det svenska rekordet på halvmaraton genom att springa fyra varv runt Jordbro Företagspark, i huvudstadens södra förorter.

Bland kemiföretag, tvättar för långtradare och BBQ-restaurangen Det Arroganta Svinet har 60 elitlöpare fått tillstånd att springa Jordbro Maraton. Det 5.2 kilometer långa varvet är rekordflackt. Löparnas största motstånd blir inte några uppförsbackar, utan att inte låta sig störas av bilköerna med trädgårdsavfall till den lokala återvinningsstationen.

Det 23 kvinnorna som ska springa halvmaraton håller högre klass än ett vanligt SM. Främst utav dem är nyss OS-uttagna Carolina Wikström, som i sina förberedelser inför maratonloppet i Japan gör ett en industriutflykt på halva distansen.

Det svenska rekordet ägs sedan i november av Sarah Lahti, som då sprang på 1:09:53, nio sekunder bättre än Isabellah Anderssons tidigare rekord. Carolina Wikström är tidernas femte snabbaste svenska med 1:11:31, som hon noterade på VM i Polen i höstas – ett lopp som hon inte var nöjd med. Före sig i den historiska listan har hon även Charlotta Fougberg (också på hästens VM) och Evy Palm, som otroligt nog sprang på 1:11.18 som 46-åring.

Till Jordbro kommer även Sanna Mustonen, som vill förbättra sitt personliga rekord på 1.12:24 samt tvåan, trean och fyran på fjolårets SM, Linnea Sennström, Charlotte Andersson och Johanna Bäcklund. Av de 24 kvinnorna som har godkänts som ”yrkesverksamma” dvs de som får tävla just nu har nästan alla kapacitet att springa på tider på 1:20 och bättre. Högsta antalet svenskor under 1:20 på senare år och därmed på kontrollmätta banor är tio på det SM som hölls på Göteborgsvarvet 2019.

Det manliga fältet skämmer inte heller ut sig även om våra största fixstjärnor inte deltar. SM-5:an i maraton Kristofer Låås och poddaren John Kingstedt är det mest välkända. Tyvärr har Johns lillebror Otto fått kasta in handduken, men det är fortfarande elva löpare med personliga rekord under 70 minuter och desto fler som vill ansluta till det sällskapet.

15 maratonlöpare kommer till start och kommer att få springa åtta varv runt företagsparken som rymmer så tuffa ställen som BBQ-restaurangen Det Arroganta Svinet och långtradartvätten Heavy Duty Truck Wash Center. Vi får se vilken av dem som lämpar sig bäst för löparna som tar sig i mål på Jordbro Maraton.

Jordbro Maraton startar kl 9.30 på söndag. En enkel form av live stream kommer att finnas på arrangerande FK Studenternas facebooksida.

Hemsida med länk till liveresultat

/Lorenzo Nesi