Tjejerna på Stockholmsloppet jagar VM-plats

Söndagens upplaga av Stockholmsloppet är inte bara en kamp om SM-medaljer.
För de främsta kvinnorna hägrar en VM-biljett. Till Mexico!

Marie Söderström-Lundberg känner väl till våndan med kvalgränser. Den 12 mars gjorde hon sitt livs marathonlopp i japanska Nagoya, men tiden 2.33.05 var fem sekunder över OS-kvalgränsen. Någon resa till Sydney blev det inte. Efter japanresan drabbades dessutom Marie av återkommande förkylningar. Större delen av våren snörvlade bort. Men den 13 maj sken solen så starkt över Göteborg att Marie kom över alla sjukdomar och sänkte sitt personliga rekord på halva distansen till 1.12.35. Behöver vi nämna att det var fem sekunder över kvalgränsen igen? Denna gång till halvmarathon-VM som avgörs i Veracruz, 12 november.
Roligare än att träna i det svenska novembermörkret, Marie?
- Ja, det skulle vara skoj!
Det gäller bara att inte råka ut för några nya förkylningar. En ny vända satta stopp för den gångna helgens Finnkamp.
- Jag ville så gärna åka! Men min tränare Kent Clefberg var mycket bestämd även om han alltid överlåter till mig att avgöra. Jag kunde inte ens se på tv. Och på lördagskvällen tyckte jag förstås att jag var i kanonform. Sanningen var ändå att förkylningen satt kvar över helgen, men torsdag eftermiddag är hon nyss hemkommen från sitt första kvalitetspass.
- Och det kändes hyfsat, säger Marie på sitt försynta vis.
Även om Marie inte skulle lyckas fila ner de sista fem sekunderna finns ytterligare en möjlighet att kvala in. Om de tre bästa tjejerna snittar 1.14.00 får de åka som lag till Mexico. Camilla Benjaminsson sprang Broloppet på 1.14.21. Plocka fram räknestickan och se att det räcker med...1.15.04 av en tredje tjej.
- Det skulle Susanne Johansson klara av, som sprang så bra ifjol på Stockholmsloppet, menar Marie.
Ja, då blev det 1.15.16 och på Finnkampen förbättrade hon sig med en sekund på 10 000 meter, så vi får väl placera ut några män i sombreros längs med de sista jobbiga kilometerna på Strandvägen och Valhallavägen.

Stockholmsloppets hemsida
Resultat 1999