Det här vill vi kalla Nya Tjejmilen!

- Jättebra, vilket flyt det blev!
Malin Johansson och Mia Svensson var liksom mer än 20000 tjejer som fullföljde söndagens lopp entusiastiska.
Kalla det gärna nya Tjejmilen - för så kändes det faktiskt.

Fem nyheter i årets lopp fick även ärrade tjejmilsveteraner att haja till.
Inte många kände igen sig när de kom till start- och målområdet på Gärdet i Stockholm.
Arrangörsklubbarna Hässselby SK och Spårvägens FK hade ju vänt på banan - och då flyttades startplatsen åt ena hållet och målet åt det andra.
Ett modigt beslut att bryta ett koncept som hållit i 16 år. Men löparna gillade det:
- Nu fick man ju den mesta publiken på slutet - och det är ju då den behövs. Och starten som nu gick rakt fram på den breda Lindarängsvägen blev inte alls så trång som den varit tidigare gånger när vi sprungit, menade Malin Jonasson och Mia Svensson, skolkompisar från gymnasiet och som numera har Tjejmilen som en sak att träna för och träffas vid.
Kanske var det också Den fria gruppindelningen vid starten som gjorde att det blev lite lugnare.
En annan anledning till att det inte blev så trångt i starten var att man i år för första gången hade chiptidtagning för de som ville tävla och bli noterad i resultatlistan. Chipet fungerar så att det registreras när löparen passerar startlinjen och sedan när det passerar mållinjen. Därför blir det inte lika viktigt att snabbt komma över startlinjen efter startskottet.
- På det här sättet får man en korrekt tid, det är verkligen mycket bra. Jag sprang Midnattsloppet för några veckor sedan och där var det så trångt att det tog flera minuter innan man kom över startlinjen, en tid som ju ändå räknades med när man fick sin löptid, säger Liselotte Felter.
Tävla har ju egentligen aldrig varit viktigt i Tjejmilen, men för Elisabeth Gustafson från Nynäshamn finns det ett annat motiv att springa med chip och få sin tid registrerad:
- Jag har inte varit särskilt intresserad av att springa Tjejmilen tidigare men när jag fick höra om den nya tidtagningen blev jag intresserad. Jag vill ha tiden för att sedan kunna jämföra med mig själv.
- För det här kommer jag att göra om, jätteroligt, utbrister Elisabeth Gustafson som var en av de 2824 tjejer som sprang i Tävla-klassen.
Totalt var det 20132 tjejer som fullföljde den 17:e Tjejmilen. Därmed håller loppet ställningen som Sveriges överlägset största enskilda löpartävling för kvinnor. Vår Ruset samlade visserligen 135000 löpare, men det är ju en löparserie med lopp i 14 städer.
Anmälan på Internet med möjlighet att direkt betala med kort via Netgiro var en annan av årets nyheter. Hur det går till går faktiskt att prova, men då gäller det anmälan till Tjejmilen 2001. För den som är snabb till anmälan väntar en T-shirt i bonus!

Mer om Tjejmilen 2000