Fest för omslagstjejen

Tjejen på bilden som prydde omslaget till årets inbjudan ser ut att njuta av Tjejmilen. Och visst är Tjejmilen en riktig fest för Liselott Svantesson från Järpås utanför Lidköping.
- I år åker vi för fjärde året i rad - och kommer till Stockholm redan på torsdagen, förklarar Liselott.

- Jag har alltid hållt på och sprungit mer eller mindre och nu när man passerat fyrtio och barnen är större finns det mer tid över till att springa, förklarar Liselott.
Bilden på Liselott tog fotografen Rickard Forsberg i Tjejmilen förra året, men modellen själv märkte inget.
- Jag hade ingen aning om att jag blev fotad, men så ringde Åsa Björkman från Tjejmilens kansli och undrade om de fick använda bilden på mig till årets inbjudan, berättar Liselott.
Bilden blev en fullträff och Liselott Tjejmilens omslagsflicka. Ett epitet som annars en annan tjej från Lidköping har.
- Ja, vi skrattade åt det här hemma, först jag på omslaget och sedan på nästa uppslag en stor bild på Evy Palm, säger Liselott.
Evy Palm från Lidköping är ju den som satte fart på svensk tjejlöpning. En inspiratör. Tjejmilen är annan viktig anledning till att tjejlöpning blivit så stort.
- Vi är ett gäng på fyra tjejer som tar en hel helg i Stockholm. Det är fjärde året i rad som vi åker.
Programmet i Stockholm innehåller förutom nummerlappsmässan, konserten med Orup och själva loppet även en helkväll på fredag på Walmans salonger.
- Fast på lördagkväll tar vi det nog litet lugnare, säger Liselott.
För även om hon inte springer i Tävla-klassen så vill hon gärna plocka några minuter på löptiden från förra året. Hittills har hon lyckats att vässa tiden med två minuter varje år.
- Det är inte viktigt, men roligt. Försöker nog pressa ytterligare någon minut i år, avslutar Liselott som i år springer med startnummer 26968 om det är så att ni vill heja litet extra.

Mer om Tjejmilen 2000