Lena Gavelin vann Tjejmilen

Hon kom, hon sågs, hon segrade. Lena Gavelin noterade sin hittills största framgång när hon klart vann den artonde upplagan av Tjejmilen. I knivskarp konkurrens besegrade hon övriga sverigeeliten inklusive fjolårsvinnaren och nyblivna SM-guldmedaljösen på 10 000 meter, Marie Söderström-Lundberg.

Rollerna blev alltså ombytta mot fjolårets Tjejmil då Marie var klart före Lena.
-Det känns helt fantastiskt, sa en sprudlande glad Lena Gavelin som tävlar för Jamtrennarna i Östersund, direkt efter målgång. Jag visste att jag hade en bra chans eftersom min svåraste konkurrent Marie Söderström-Lundberg, tävlat mycket på sistone. Men det var ändå en överraskning för mig att det gick så bra.
Med tanke på att Lena haft skadeproblem stora delar av säsongen imponerar hennes insats ännu mer. Ett sju veckor långt tävlingsuppehåll har gjort att hon inte kunnat träna som hon velat.
-Jag var lite osäker på hur jag skulle lägga upp loppet idag. När jag blev trea i Midnattsloppet för två veckor sedan kändes det väldigt tungt i benen. Under den senaste veckan har jag också känt mig lite seg, men som tur var kändes det betydligt bättre idag.

Dagsform på topp
Och det märktes redan från början att Lenas dagsform var på topp. De första kilometrarna låg hon hela tiden med i tätklungan som till en början bestod av fyra-fem löpare. Förutom Lena fanns Marie med jämsides tätt följd av Catarina Asph, Susanne Johansson och Linda Ström. Vid femkilometerspasseringen stod det klart att det skulle bli en duell mellan Lena och Marie. Och det var Lena som var mest offensiv i sin löpning.
-Jag kände mig fräsch och ville prova att göra ett litet ryck. Jag märkte att Marie släppte några meter direkt och när jag vände mig om lite senare hade avståndet drygats ut ännu mer.
I mål var Lena mer än en halv minut före storfavoriten från Hässelby. Men hon var ändå inte säker på att vinna förrän på upploppet när kranskillen Carl-Johan Alm la kransen runt hennes hals.
-Jag var tvungen att fråga honom om det var någon löpare bakom mig. När han svarade nej kändes det ofattbart skönt!
Samtidigt tonar hon ner sin framgång och det faktum att hon för första gången besegrat Marie Söderström-Lundberg.
-Marie är Sveriges bästa löpare, det är ingen tvekan om det. Jag har en bit kvar till hennes h?ga nivå, men det är ändå skönt för självförtroendet att se att man kan hänga med. Och till och med vinna!

Eko i löparvärlden
En seger i den prestigefyllda Tjejmilen ger eko i löparvärlden. Namn som Evy Palm, Grete Waitz och Midde Hamrin är några av de kända namn som stått överst på prispallen. Nu kan alltså Lena Gavelin räkna in sig i det celebra sällskapet.
-Det känns overkligt när man tänker på det. Men samtidigt är det självklart otroligt kul! Tjejmilen har jag ju sprungit flera gånger förut och självklart har jag drömt om att få vinna någon gång. Men att jag skulle vinna idag var helt klart en överraskning för mig!
Vad som väntar för Lena härnäst har hon inte riktigt bestämt.
-SM i halvmaraton går om tre veckor och där vill jag vara med. Sedan blir det väl Lidingöloppet i oktober och kanske något maratonlopp utomlands. Innan dess vet jag inte om det blir någon tävling.
-Just nu vill jag bara suga på den här karamellen så länge som möjligt, avslutar den nyblivna Tjejmilenvinnaren!

De tio främsta i Tjejmilen:
1) Lena Gavelin, Jamtrennarna, 33.35
2) Marie Söderström-Lundberg, Hässelby, 34.10
3) Catarina Asph, Mora, 34.59
4) Susanne Johansson, Hässelby, 35.08
5) Ann-Charlotte Carlsson, Filipstad, 35.22
6) Karin Schön, Kville, 35.38
7) Camilla Benjaminsson, Hässelby, 35.38
8) Linda Ström, Hässelby, 35.44
9) Jenny Widarsson, Mullsjö, 36.15
10) Helene Willix, Spårvägen, 36.19

Mer om Tjejmilen 2000