Marie dansade runt Djurgården

Elva SM-tecken och två raka segrar i Stockholm Marathon?
Marie Söderström-Lundberg är svensk tjejlöpnings suverän. På söndagen dansande hon till sig segern i Tjejmilen. Så lätt såg det ut när Marie avverkade de 10 km runt Djurgården på snabba 33.29.

- Det ska vara enkelt, ler Marie med glimten i ögat efteråt.
Marie gav järnet direkt och utnyttjade den nya startrakan ut på Lindarängsvägen för ett litet fartprov. 3.06 på första kilometern är snabbt till och med för Marie.
- Jag ville helst springa ensam idag och tänkte att jag gasar väl på i början, säger Marie. Banloppen förra helgen har nog gett lite extra snabbhet och det var den hade jag kvar i benen idag.
SM-vinnare på både 5000 och 10000 meter förra helgen. Visst är hon fantastisk tjejen från Linköping som är kvalificerad för OS men inte nominerad.
Av en anledning som förbundskaptenen Leif Dahlberg håller för sig själv. De andra löpartjejerna är fulla av beundran över Marie kapacitet:
- Jag räknar mig inte i samma klass, säger Lena Gavelin från Jamtrennarna som överraskande blev tvåa i loppet.
Lena tog till och med starten och ledde i 100 meter innan Marie susade iväg.
- Jag tänkte inte på att ta starten utan ville så snabbt som möjligt upp i min marschfart, förklarar Lena Gavelin. Jag brukar ha svårt för tempoväxlingar och ville helt enkelt bara springa mitt eget lopp.
Lena hamnade i luckan mellan Marie och den jagande klungan. Camilla Benjaminsson försökte hänga på, men föll sedan tillbaka.
- Men jag väntade hela tiden på att någon skulle dyka upp - men det kom ju aldrig någon, utbrister tvåan Lena som var knappa minuten efter Marie i mål.
I klungan bakom ryckte fjolårssegraren Susanne Johansson till sig tredjeplatsen framför årets överraskning Ulrika Mähler tävlandes för Härnösandsklubben Brännan.
- Jag är väl ganska färsk som löpare, tidigare spelade jag fotboll i ett lag i trean, men nu är det bra löpning som gäller, förklarar Ulrika.

Resultat:
1) Marie Söderström Lundberg, Hässelby, 33.29
2) Lena Gavelin, Jamtrennarna, 34.22
3) Susanne Johansson, 34.25
4) Ulrika Mähler, Brännans IF, 34.38
5) Helene Willix, KA1 IF, 34.42

Mer om Tjejmilen 2000