Marie siktar på andra segern

Marie Söderström-Lundberg siktar på att ta sin andra seger i Tjejmilen när Sveriges största idrottstävling för kvinnor avgörs för 17:e gången på söndag.

Marie har dominerat svensk långlöpning de senaste åren. I fjol blev det hela sex-SM-guld, men hon missade Tjejmilen som kolliderade med friidrotts-VM där Marie överraskande kom på 17:e plats i maraton.
Nu hoppas den 39-åriga Hässelby-löparen på att vinna Tjejmilen. Hon tog sin första seger i detta lopp 1998.
- Tjejmilen är något speciellt för mig. Det var här jag gjorde min första tävling, berättar Marie.
Året var 1986. Marie Söderström avverkade Tjejmilen på c:a 50 minuter och hade omkring 700 löpare före sig i mål.
? Jag gick och läste på den tiden. Jag sprang ibland med en klasskamrat som prövat på maraton. En gång var vi ute i en timme och hon sa "Du blir ju inte trött. Du måste börja tävla!"
Så småningom började Marie träna med Linköpingsklubben Akele:
- Dom frågade om jag ville vara med och träna, men jag tyckte först att jag var för dålig, berättar Marie, som dock började träna regelbundet fyra-fem mil i veckan i slutet av 80-talet.
För fyra år sedan bestämde Marie sig för att börja satsa ordentligt. Hon tog kontakt med Hässelby som är en av landets bästa friidrottsklubbar.
- Jag hade kommit till ett vägskäl. Jag kände att jag måste göra något för att utvecklas vidare. Akele är en jättefin klubb med bra sammanhållning, men man behöver förnya sig.
I Hässelby fick Marie hjälp med att lägga upp träningen på ett nytt sätt:
- Träningsmängden har smugit upp. Förr om åren hade tio mil i veckan varit omöjligt. I vintras körde jag som mest tjugo mil under en vecka.
Resultaten har kommit snabbt. De tre senaste åren har Marie, som arbetar som veterinärassistent, tagit elva SM-guld. Hon är given i landslaget på längre distanser och var i våras futtiga fem sekunder från OS-kvalgränsen i maraton.
Nu är det Tjejmilen som gäller. Marie Söderström-Lundberg är favorit bland de 27 000 löpare som på söndag springer Tjejmilens nya bana runt Gärdet och Djurgården i Stockholm.
Svåraste konkurrenter är troligen Susanne Johansson, Helene Willix och Camilla Benjaminsson.

Mer om Tjejmilen 2000