Sol, sommar och Tjejmil

20 000 tjejer kan inte ha fel. Tjejmilen fortsätter att vara den folk- och löparfest som gjort evenemanget så populärt. Och som lockar tjejer från hela landet att resa till Stockholm. Inte bara för loppets skull, utan minst lika mycket för shoppingens och nöjes skull! Och det vackra sommarvädret förstås.

1984 var det premiär för Tjejmilen. Årets lopp var det 18:e i ordningen. Som vanligt visade sig vädergudarna från sin bästa sida. Åtminstone för de som gillar sol och värme. Och det gör nog de flesta.
- Jag kan inte erinra mig när det regnade senast i Tjejmilen, sa Kerstin Björkman i tävlingsledningen. Men jag vet att det har regnat i samband med någon Tjejmil i början av nittiotalet. Det var ett undantag, i övrigt har vi alltid haft tumme med vädergudarna!
Många löpare gillar inte att springa i tjugofemgradig värme och hög luftfuktighet vilket rådde i Stockholm under söndagen. Som tur var så blåste det upp på eftermiddagen vilket bitvis gav skön svalka. Många tjejer hade det dock rejält svettigt och hade nog önskat att det fanns flera duschar längs banan.
Sträckningen hade i år förändrats på flera olika ställen. Förändringar som uppskattades av de allra flesta. Många upplevde därför att banan både var snabbare och roligare än i fjol.

20 381 genomförde årets Tjejmilen. Det är 149 fler än i fjol. 25 461 löpare var anmälda till Tjejmilen. Av dessa kom c:a 20 400 till start.
Knappt 3 100 av de fullföljande deltog i Tävla-klassen och fick därmed sin tid noterad. Resultaten hittar du här.
Övriga deltog i Fun Run-klassen och svarade själva för sin egen tidtagning.
Alla fullföljande belönades med Tjejmilens guldmedalj. Vid målet bjöds deltagarna på Frödinge Ostkaka, Dole-bananer, GB-glass och sportdrycken Isostar samt kaffe från Kaffeknappen.
I det sköna vädret passade tusentals löpare på att stanna kvar på Gärdet i timmar efter målgång för att snacka med löparkompisar och för att besöka de sponsortält som fanns på Gärdet.
- Jag tycker att deltagarna klarade av värmen mycket bra. Många som sprang Tjejmilen tog det medvetet försiktigt idag. Våra sjukvårdare har tagit hand om tjugo löpare som fått vätskebrist, men det var inga allvarliga problem, kommenterar Kent Clefberg som är ansvarig för Tjejmilens organisation.
1 315 funktionärer såg till att arrangemanget fungerade bra.
Söndagens lopp bjöd på lite extra dramatik. Några timmar före start upptäcktes nämligen ett vattenläckage vid Godthems Värdshus på Djurgården där banan passerar efter drygt 7 km. Det bedömdes att läckaget kunde göra marken var underminerad och att det därför var risk att den gångväg som banan gick på skulle rasa. Minuterna före start bestämdes därför att banan skulle ändras.
Nu fick löparna istället fortsätta Rosendalsvägen rakt fram till Djurgårdsvägen och där svänga vänster mot Djurgårdsbron.

Mer om Tjejmilen 2000