Lyckat dubbelskift för Blommé

På lördagen var hen tvåa i Finnkampen på 5000 meter. På söndagen var Lisa Blommé överlägsen i Tjejmilen. Och hädanfter kommer det att bli mer landsvägslöpning för Lisa som nu kommer satsa på EM i maratonlöpning 2006.

Hässelbylöparen var inte det minsta feg. Man kunde tro att hon kunde överlåta åt andra att sköta farthållningen på Tjejmilen. Hon avslutade 5000-loppet i Finnkampen på ett blixtrande vis och blivit bästa svenska på Ullevi och hade rejält ont i höften. Men hon tog ändå täten från start.
– Det är bättre att skapa en lucka, hävdade Lisa bestämt efter loppet.
Konkurrenterna släppte omgående. Efter två kilometer var det Jenny Johannesson som låg närmast, tiotalet meter bakom Blommé, med Susanna Damm på tredje platsen. Sanna bröt längre fram medan orienteraren Karolina Arewång Höjsgaard närmade sig toppduon under loppets slutskede.
– Min första kilometer gick på 3.21 och det kändes som det gick för fort, sade Karolina som sprang fortare på loppets andra halva än den första. Lisa skaffade sig 13 sekunders försprång till klubbkamraten redan under den inledande kilometern.
– Jag hörde att luckan växte, berättade Blommé, som ändå inte tog i för fullt på slutskedet och kunde kontrollera loppet och vinna på 34.45. Det dröjde en dryg halv minut innan Jenny Johannesson passerade mållinjen som tvåa, nio sekunder före Arewång Höjsgaard.
Det blev därmed en före detta tennisspelare som vann före två orienterare. Lisa Blommé pluggade nämligen på Hawaii tack vare ett tennisstipendium, men övergick till terränglaget. När hon kom hem till Sverige för två år sedan var tennisen ett avslutat kapitel. Nu vänder Lisa blad igen och lämnar banlöpningen för att satsa helhjärtat på landsväg och maratonloppet på EM i Göteborg.
– Nu ska jag ta det lugnt ett par, tre veckor, erkände Lisa efter den sista tuffa tävlingshelgen med en smil på läpparna å mången mil framför sig under hösten och vintern.

Topp Tio Tjejmilen 2005
1) Lisa Blommé, Hässelby, 34.45
2) Jenny Johannesson, Mullsjö, 35.16
3) Karolina Arewång Höjsgaard, Häselby, 35.25
4) Helena Olofsson, Rånäs, 36.10
5) Anna von Schenk, Flemingsberg, 36.24
6) Flo Jonsson, Spårvägen, 36.28
7) Anita Nordenström, Mora, 36.28
8) Lisa Wiklund, Spårvägen, 36.45
9) Karin Elf, Start, 37.02
10) Linda Ström, Hässelby, 37.10

Mer om Tjejmilen 2005