Tjejmilsvinnaren tog dubbeln i Finnkampen

Det har varit en hektisk vecka för Kirsi Valasti. I söndags vann hon Tjejmilen i Stockholm. På fredagskvällen vann hon 10000 meter i Finnkampen i Helsingfors. Och blev det den tredje raka segern när Kirsi vann 5000 meter.

Nu räckte dock inte finskans dubbla segrar utan Sveriges damer vann Finnkampen. Marginalen blev endast sju poäng i Klüft & Co:s favör. På långdistans regerar helt enkelt Kirsi Valasti.
- Detta var mitt femte lopp här på Olympiastadion, som är min hemmabana, och dessutom min femte seger. Men nu är min bansäsong över och nu blir det bara terränglöpning framöver, sade Valasti efter lördagens lopp
Två dagar i rad har den finska långlöpardrottningen Kirsi Valasti förgyllt Finnkampen med strålande löpning både på 10000 meter i fredags. Då tog hon ledningen redan i det första steget och fick sedan springa helt solo resten av loppet.
Segertiden var då 33.21,14 och en överlägsen seger före landsmaninnan Maria Söderström och med bästa svenskan Jenny Johannesson från Mullsjö med personbästat 34.26,85.
Kirsi laddade ju som alla vet upp med att vinna Tjejmilen förre helgen och att det var där hon spetsade formen inför dubbellöpningen i helgen.
I sitt andra lopp under Finnkampen så gällde det 5000 meter och alla hade förväntat sig att det skulle bli samma taktik från finskans sida även i detta lopp.
Men någon sololöpning blev det inte.
Istället höll hon till längre ner i fältet och såg ut att ha det riktigt behagligt.
Men så satte hon fart och fick med sig tvillingen Ulla Tuimala in ett ryck som gav en finsk dubbel med Kirsi på 16.31,25 före Tuimala på 16.39,16 och med överrasknigen Hanna Karlsson som trea på 16.51,38.