Tjur Ruset på skid-SM-bana

På lördagen avgörs Stockholms kanske tuffaste löpartävling. Klockan 13.00 går startskottet för Tjur Ruset. I år får deltagarna känna på terrängen Rudan-terrängen i Huddinge. Banan går till delvis i de spår som röjdes inför ett planerat skid-SM i
början av 90-talet som aldrig kunde genomföras p.g.a. snöbrist.

Trots att distansen inte är längre än 9,9 km blir det mycket krävande för deltagarna att genomföra Tjur Ruset. Terrängen är småkuperad, underlaget är ojämnt och stenigt. Efter de senaste dagarnas regn är det dessutom mycket blött i markerna.

Förutsättningarna är med andra ord perfekta för Tjur Ruset som ska vara en annorlunda utmaning för vältränade löpare. Här handlar det inte om att glida fram på välpreparerade motionsspår. Tjur Ruset bjuder istället på löpning genom delvis obanad terräng, genom sankmarker och myrar.
Banan i Haninge är tuff, men för att verkligen testa deltagarnas styrka har arrangörerna dessutom lagt till ett par konstgjorda hinder.

Fjolårets lopp, som genomfördes i Tullinge, var mycket krävande. Kanske är det därför som Tjur Ruset nu noterar deltagarrekord. 1 461 löpare är anmälda vilket är 300 fler än i fjol.
Tjur Ruset är endast öppet för manliga deltagare. 225 killar mellan 9 och 15 år springer Kalv Ruset där distansen är 2,5 km.