Tjurruset vill bli ännu tuffare

Tio år efter sin premiär är Tjurruset rädd för att bli för mesig.
- Nästa år ska vi göra en kraftansamling och krydda med ännu fler upplevelser, säger loppets grundare, Stefan Olsson, i Göta Karlstad.

I lördags avgjordes elfte upplagan av Tjurruset i Karlstad. Hinderlöparen Per Jacobsen vann för fjärde året i rad. Drygt 600 leriga män följde efter. Deltagarantalet har sjunkit undan för undan och legat på 600-700 de senaste åren. Toppåret i mitten på 90-talet kom det 1700 ivriga män till Tjurruset.
- Det var året efter att Sportspegeln haft ett fylligt reportage. Vi blev fullständigt nerringda efter det och var ändå inte riktigt föreberedda på den uppståndelsen, berättar Stefan Olsson, tävlingsansvarig i IF Göta.
Han kläckte idén med Tjurruset i början på 90-talet då det enda lopp som erbjöds i Karlstad på höstkanten var Lady & Lufsen, ett rent tjejlopp. Som reaktion bildades det en efterfrågan på ett manslopp.
- Jag sa okej, men då måste det vara något eget och tufft, minns Stefan. Jag lånade namnet "Tjurruset" av Reine Jämthagen i Hemlingby.
Det kom 250 till premiärupplagan 1992. De var oerhört nöjda, enligt Stefan, och IF Göta fick blodad tand.
- Tanken var att ingen bana skulle vara den andra lik. Den nuvarande förbundskaptenen Ulf Karlsson gjorde en av de värsta med inslag från militär femkamp, skrattar Stefan.
Men Göta lyckades inte förvalta det stora intresset efter rekordåret och nu vill Stefan ha en nytändning.
- I år var det nästan för lätt. Eftersom det har regnat så lite var "Digerdödsmossen" så torr att skeletten nästan kom fram.
- Om vi vill få ihop tusen deltagare måste vi spetsa till det. Vi måste bjuda våra långväga gäster på något extra. Med lite mera marknadsföring hoppas vi kunna locka de bästa löparna, orienterarna och skidåkarna, för att se vem som är den verklige tjuren!

Tjurrusets resultat
Reportage i Värmlands Folkblad