Träningstipset: Sindre Buraas 8x1000 m

Sindre Buraas är den före detta världslöparen (bland annat 13.11 och VM-final på 5000m) som sadlat om till tränare parallellt med en utbildning till designer. Trots att han inte längre bedriver en elitsatsning så har han aviserat att han med tre månaders träning alltid kan gå under 14 minuter på 5000 m. I senaste avsnittet av Spring Snyggt med Jesus och Manne berättar han om ett favoritpass.

Sindre Buraas är den före detta världslöparen (bland annat 13.11 och VM-final på 5000m) som sadlat om till tränare parallellt med en utbildning till designer. Trots att han inte längre bedriver en elitsatsning så har han aviserat att han med tre månaders träning alltid kan gå under 14 minuter på 5000 m. En stor talang. Sindre baserar mycket av sin träning på den norska filosofin om laktattröskel. Ett pass på förmiddagen och ett till på eftermiddagen. Med denna typ av träning är det viktigt att inte gå för hårt, då sliter man mer. Enkelt summerat så handlar det om att få in mycket volym i ganska hög fart snarare än mindre volym i rejält hög fart. 

– John har kört backe nu på morgonen, något som sliter ganska mycket muskulärt. Därför vill jag att det ska vara rejäl kontroll på detta kvällspass. 8x1000m med 1 minuts ståvila. Något som man kan göra precis hur hårt eller lätt som helst. I Johns fall handlar det idag om långsammare fart än halvmaratonfart och han bör uppleva detta som komfortabelt. Vill man pröva denna typ av träning så gäller det att man är disciplinerad, håll dig till din tänkta fart och gå inte över för att det känns bra. Man kan använda sig av laktatmätare men funkar också att gå på puls. Lägre spannet av zon 4 är vad vi siktar på idag.

  • Testa Sindres 8 x1000 m
  • Värm upp i 3 - 4 kilometer
  • Stretcha och kör några stegringar. 
  • Kör intervallerna kring eller långsammare än halvmaraton-fart, du ska ligga i pulszon 4.
  • Jogga ner i 3 - 4 kilometer

Lyssna på intervjun med Sindre Buraas i avsnitt 97 av Spring Snyggt med Jesus och Manne.