Tre svenskar jagar européer i terräng-VM

Napoleon Salomon, Robel Fshia och Omar Ismail jagar européer i VM.

De anses vara världens svåraste loppen att vinna. På lördagen avgörs VM i terränglöpning i danska Århus. Tre svenskar kommer till start.
– Realistiskt är att sikta på att bli bland de tre bästa européerna, säger landslagsledaren Lorenzo Nesi om chanserna för Napoleon Solomon och Robel Fsiha i män (10 km) samt Omar Ismail i P19 (8 km).
Cmore och Sportkanalen sänder direkt med start kl 10.50 på lördagen.

Med numera endast en distans, 10 km både för män och kvinnor, möts terräng-VM löpare som sällan tävlar mot varandra . Det kan vara banspecialister på allt från 1500 meter till 10000 meter, halv- och helmaratonstjärnor.
Med en pretigefull lagtävling får varje nation ställa upp med sex deltagare där de bästa tre placeringarna räknas finns anledningen till att man sällan ser att någon viker ner sig. 
– Terräng-VM är världens tuffaste lopp, det har nästan helt dominerats av kenyaner och etiopier de senaste åren, säger Lorenzo Nesi.

De tre svenska deltagarna har alla tre visat storform under vintern. Napoleon Salomon, Tureberg, var femma på terräng-EM i december, satte svenskt rekord på halvmaraton i februari med 1.01.17, endast två sekunder före Robel Fsiha, Spårvägen som i början på mars sedan förbättrade sig en sekund till 1.01.18 vid ett halvmaratonlopp i Bahrain. Junioren Omar Ismail, Högby, har redan vunnit mängder av SM-tecken som junior och har visat storform både inomhus och i terränglopp under vintern. 
Trots alla framgångar de senaste åren finns ingen svenska på startlinjen i lördagens tävlingar i Århus.
– Meraf Bahta (EM-silver i terräng 2017) har inte haft det i sin planering, Charlotta Fougberg satsar på maraton och Sara Lahti har ju vart skadad under en längre period, men tillsammans hade de utgjort ett starkt lag även på VM.

Tidsprogrammet för terräng-VM lördagen 30 mars:
11:00 Mixed stafett 8 km
11:35 U20 kvinnor 6 km
12:10 U20 män 8 km
13:00 kvinnor 10 km
14:00 män 10 km