Tronskifte i Höga Kusten Marathon

Redan när man kör över Ångermanälvens mynning på den mäktiga Högakusten-bron får man en uppfattning om landskapets unika skönhet. Här når den kuperade norrlandsterrängen ända ut till kustbandet med många bergshöjder över 200 meter. Ingen annanstans i världen har landhöjningen varit så stor som här, och Höga Kusten är sedan år 2000 med på världsarvs-listan.

Mitt i detta område av kalottberg, klapperfält och små insjöar äger Höga Kusten Marathon rum, närmare bestämt med Nordingrå som central punkt. I år arrangerades tävlingen för 28:e året och organisationen ser med tillförsikt fram mot ett jubileum om 2 år. Att det har blivit en folkfest för hela bygden framgick med önskvärd tydlighet då det drog ihop sig till målgång på planen framför Kusthallen. De båda speakrarna hade ibland svårigheter att skilja ut de olika segrarna då över 500 deltagare mer eller mindre samtidigt sprang in under målskynket.

Förutom 42.195 meter omfattar Höga Kusten Marathon numera såväl Halv- och Kvartsmarathon som den alltmer populära HK Multi med olika klasser. Dryga hundratalet multisportare kombinerade löpning, cykel och simning i olika konstellationer; par, mixed eller singel.

Men det är fortfarande de rena löparna som dominerar evenemanget där Kvartsmarathon
(1 varv) lockade närmare 200 deltagare med ett kvinnligt inslag på cirka 40%. Halvmarathonlöparna var drygt 100, medan 10 tjejer och 29 killar kämpade sig runt de 4 varven som utgör Helmaran.

Oavsett sträcka så löper man således samma tuffa bana 1, 2 eller 4 varv och det börjar med närmare 2 km uppför innan man svänger av från ”stora vägen” och in på en mera omväxlande del av banan. Ett antal sega backar och inte minst den mellan sjunde och åttonde kilometern försvarar tävlingens epitet som ”Sveriges hårdaste”. För den som orkar njuta av det hänförande landskapet, särskilt när man springer längs kanten av Vedasjön och Vågsfjärden ,
ligger också ”Sveriges vackraste” nära till hands.

I den manliga helmaran blev det tronskifte sedan mångfaldige segraren Tommy Larsson från Sundsvall nu fick nöja sig med andra plats. Lulekamraternas Kenneth Boman satte högsta fart från början och ledde med dryga 2 minuter redan efter det första varvet. Segermarginalen till Tommy blev så småningom nästan 6 minuter, även om Kenneth fick svåra krampkänningar mot slutet och tog sig i mål snarliknande italienaren Pietri i London för 100 år sedan. Lulelöparen, som samtidigt firade sin 32-årsdag, tog sig dock in under målskynket av egen kraft på 2.49,37.

Kvinnornas tävling vanns av Elisabet Hökerberg, triatlet från Halmstad, på 3.33,24. Elisabet har som bäst gjort 3.06 och det säger väl en del om de tuffa backarna. Nu blev segermarginalen ändå beryggande före Vattudalens Eva Hanning som hade 3.40,29.
IFK Nylands Christina Forslund, som vunnit helmaran ett antal gånger, nöjde sig i år p g a ryggbesvär med halva distansen., ett lopp som hon vann i överlägsen stil på 1.30,43.

Med Kusthallen som tävlingscentrum kunde arrangören bjuda på omklädnad, mini-expo, servering och prisutdelning på bekvämt avstånd från Nordingrås för dagen bilfria huvudgata där löparna både startade, varvade och spurtade mot mål. Ett nära nog prickfritt evenemang som nu laddar för kommande upplagor.