Trosa fick toppbetyg av Studenterna

Trosa stadslopp är det bästa löpararrangemanget i Storstockholm. Det anser medlemmarna i huvudstadens mest livaktiga långlöparförening, Studenterna. I klubbens årliga omröstning kom Trosa hårfint före Stockholm Marathon och utklassade giganter som Lidingöloppet och Midnattsloppet. Och stadsloppets intäkter går åt skogen...

- Det var kul! Vi har ett ganska gemytligt lopp, säger Per-Erik Bång, en av de tre tävlingsledarna i Trosabygdens OK.
OK ja, det är faktiskt en orienteringsklubb som arrangerar Stadsloppet. Ifjol kom det runt 1650 deltagare till den idylliska sörmlandsstaden den sista fredagen i juni. Drygt hälften av dem sprang huvudklassen, 8.7 kilometer, som ringlar sig runt Trosa med dubbla passager runt det fackelbelysta torget i stadens hjärta.
- Det bästa med loppet är stämningen, vidhåller Per-Erik. Det säger elitlöparna också och de menar även runtomkring själva tävlingen.
Tävlingensledningen ruvar på några nyheter inför årets upplaga.
- Det blir mer kringaktiviteter runtomkring, berättar Per-Erik. Drakbåtsrodd på torsdagen, stadsloppet på fredagen och så vill satsa på ungdomarna som inte kommer in någonstans på lördagen. Vi har även tittat på vad det skulle kosta att införa Championchip. Och om vi skulle införa en femkilometersklass, om inte i år så kanske nästa.
Under rekordåren på 80-talet kunde Trosa samla över 2500 deltagare. Men liksom många andra lopp har antalet vuxna löpare minskat medan knattarna blir bara fler och fler, 500 ifjol. Per-Erik tror att det kan bli svårt att komma upp i rekordsiffrorna, den goda renommén till trots.
- Då måsta vi satsa mer lokalt. Där kanske vi kan locka några fler deltagare. Nu är ungefär en tredjedel av deltagarna från Trosa, en tredjedel från Södertälje och en tredjedel från Stockholm.
Intäkterna från Stadsloppet går till Trosabygdens OK:s ungdomar och till att producera kartor!
- Man behöver göra en ny karta ungeför vart fjärde år och det kostar 350.000 kronor, säger Per-Erik.


Medlemmarna i FK Studenterna ger varje år betyg till de tolv långlopp som ingår i den interna tävlingsserien Studenternas Grand Prix. Till grund för betygssättningen ligger främst loppens organisation, publik, banornas karaktär, korrekt angiven banlängd, anmälningsavgift och resultatservice.

Topp-fem 2001:
1. Trosa Stadslopp 4.44
2. Stockholm Marathon 4.41
3. Lidingöloppet 3.94
4. Runrundan (Vallentuna) 3.70
5. Tumbaloppet 3.67
Hela listan på: www.studenterna.nu