Två heta dueller väntar i årets ASICS Stockholm Marathon

Restriktionerna hävs och de stora evenemangen kommer tillbaka. Den 9 oktober är det dags för den 42:a upplagan av ASICS Stockholm Marathon där de snabbaste deltagarna även gör upp om att bli svenska mästare. Två skarpa dueller väntar. Rekordmännen Mustafa Mohamed och David Nilsson respektive OS-löparen Carolina Wikström mot VM-löparen Charlotta Fougberg.

– Det ska bli kul att komma tillbaka till Stockholms gator och få springa med publik på dem! hälsar Mustafa Mohamed som kommer med rekordmånga SM-guld, 25 stycken! Det är det bara han och Eric Lemming som lyckats med av svenska friidrottare.

”Musse” tog över det svenska rekordet just innan pandemin bröt ut, i februari ifjol. Han sprang då Sevilla Marathon på 2:10:03. Det var sex sekunder snabbare än vad David Nilsson mäktade knappt tre månader tidigare på en annan spansk mara, i Valencia. Dessförinnan hade rekordet stått sig i 36 år, allt sedan Kjell-Erik Ståhl satt det som fyra i det första världsmästerskapet i friidrott, i Helsingfors.

– Jag vill göra det bästa efter sviterna av den malaria som jag drabbades av i våras, säger David, som lyckats återkomma förvånansvärt snabbt och tävlat med framgång under sommaren.

Men duellen mellan de två snabbaste svenska manliga maratonlöparna är inte den enda den 9 oktober. Även de två snabbaste kvinnorna som är aktiva kommer till Stockholm. Carolina Wikström, som slutade på 22:a plats på OS i Japan ger sig på en ny mara bara två månader senare. Hon ställs mot Charlotta Fougberg, som i sin tur var 18:e på det senaste världsmästerskapet, men som kontroversiellt nog inte fick åka till OS trots att hon i vintras och i våras klarat av den internationella OS-kvalgränsen vid två tillfällen.

– Otroligt kul och härligt att få springa på hemmaplan på en riktig maratonbana. Stödet från hemmapublik är så upplyftande och får mig att springa extra fort, intygar Charlotta Fougberg.

– Jag har sprungit Stockholm Marathon varje år sedan jag började satsa. Det är en tradition och ett speciellt lopp för mig. Det är så klart en utmaning att komma i form så nära inpå OS, men jag tror att det finns goda förutsättningar till att springa snabbt den nionde oktober, betonar Carolina Wikström.

ASICS Stockholm Marathon må avgöras på ett udda datum, men starten utanför Stadion och målgången inne på den olympiska arenan följer traditionen. Banan ändrades annars kraftigt inför 2018 års lopp och behåller i stort sett den sträckningen.