Två svenska rekord i Heusden-Zolder!

Galan i Belgiska Heusden-Zolder (KBC-Nacht) är välkänd och mycket omtyckt bland världens bästa långlöpare eftersom det alltid presteras bra tider där. Lördagens tävlingar var inga undantag. Mustafa ”Musse” Mohamad och Christin Johansson slog båda svenska rekord på 3000m hinder, och tiderna innebar att VM i Osaka nu blir verklighet för dem båda.
Christin var 7a i sitt lopp med tiden 9.38.55, vilket är en förbättring av Ida Nilssons tid från EM i Göteborg med 79 hundradelar. Christin var jublande glad efteråt och hade svårt att fatta att det var sant. Rekordet i sig kom dock inte som någon överraskning för oss som sett Christin träna de senaste veckorna i St. Moritz!

Även Musse här tillbringat de senaste veckorna på höghöjdsläger i St. Moritz, och precis som Christin har han presterat extremt bra på träningarna. Ett personbästa var därför att vänta, även om tränare Ulf Friberg inte riktigt vågade hoppas på så mycket. Svenskt rekord var det dock aldrig tal om! Men Musse formligen flög fram enligt egen utsago, och hans tid; 8.05.75 innebar en rejäl mosning av Anders Gärderuds gamla rekord på 8.08.02.
Musse låg under hela loppet med i tätklungan och hararna bjöd på klockren farthållning med passeringar på 2.41 och 5.24 på den andra kilometern. Med dryga 500m kvar tog Musse täten och sedan släppte han aldrig den ledningen. Slutvarvet gick på 63 sekunder och han nådde mållinjen dryga sekunden för de övriga.

Erik Sjökvist från Enhörna var också han i fin form igår kväll då även han klarade kvalgränsen till VM. Tiden 13.25.37 var väldigt nära personbästa, och det har han nog mycket att tacka träningen i St. Moritz för.