Upprörda känslor efter Abdelkader El Mouaziz seger

Vem vann GöteborgsVarvet?
– Jag förstås, sade marockanen Abdelkader El Mouaziz.
– Nej, det är jag som är den rättmätige vinnaren, sade estländaren Pavel Loskutov.
Det var upprörda känslor direkt efter målgång i GöteborgsVarvet 2006.

Pavel Loskutov som var sexa i mål på tiden 1.03.54 protesterade omedelbart mot att Abdelkader El Mouaziz utropades som segrare.
Pavel Loskutov ger för Marathon.se sin bild av vad som hände:
– Vid 10 kilometer så sprang marockanerna efter tätbilen som tog en genväg. Jag följde den blå banmarkeringen och tappade dem ur sikte. efter någon kilometer såg jag dem igen och då låg dom flera hundra meter före mig.

Tävlingsledaren Hans Hultman ger sin bild av det inträffade:
- Det var vi som gjorde fel. På det ställe där de sju tätlöparna sprang fel är det en liten bro som inte bilar kan köra över, så det var planerat att tätbilen skulle köra en annan väg. Sedan var inte funktionärerna på platsen tillräckligt snabba att täta till och visa löparna rätt väg.

Tävlingsledningen agerade snabbt, banchefen Lars Jönsson mätte upp hur mycket kortare väg Abdelkader El Mouaziz och de sex andra i täten sprungit, Svenska friidrottsförbundets regelexpert konsulterades och sedan kom beslutet att fastställa Abdelkader El Mouaziz som segrare i GöteborgsVarvet 2006.
Tiden 1.02.14 kommer dock inte att godkännas i något officiell statistik.

Pavel Loskutov lugnade också ner sig och medgav att han nog inte hade kunnat rå på världsstjärnan Abdelkader El Mouaziz.
– Men kanske skulle jag kunnat bli tvåa. Det är i och för sig inte placeringen som är viktigt utan prispengarna.

Arrangörerna lyssande på Pavel Loskutov som ju också är en trogen GöteborgsVarvslöpare och som vann 2001 och var trea 2005.
– Pavel Loskutov får lika mycket prispengar som tvåan, 1500 Euro (cirka 14000 kronor), säger Hans Hultman.