Alfred Shemweta

...vinnaren de två senaste åren vinnare av Stockholm Marathon, som till helgen springer London Marathon.


1. Jag vet att du studerar ute på Bosön, och att du är pappa till Vendela
(10 månader), hur har det gått att kombinera med träningen i vinter, och
hur har din träning sett ut?

- Det var lite tufft med kombinationen pappa/löpare/studerande men både
familjen och skolan stöttade mig mycket i form av tid och samtal angående
träning. I det här läget utnyttjade jag så mycket som möjligt den tiden jag hade för träning. Jag saknade tid för att vila under dagen förstås och oftast blev det sena kvällar.
- Jag var på träningsläger under minst två tillfällen och senast kom jag hem från Tanzania i söndags. Jag har varit där i 1 månad för att komplettera skolarbetet och för att träna. Det gick bra. Jag blev varken sjuk eller skadad.
- Träningen var den normala mängden på 14-16 mil i veckan. Ett långpass per vecka på 2tim 30 min till 2 tim 45 min. Snabbhet träning i form av långa och korta intervaller två gånger i vecka, styrkeövningar också två gånger i vecka. Resten blev det distans pass på ungefär 1 timme.

2. Idag är det bara fyra dagar kvar till London Marathon, hur tränar du
dessa sista dagarna och hur laddar du kostmässigt?

- Idag är det tre dagar kvar. Eftersom jag har trappat ner träningen den här vecka, äter jag blandad kost och det blir tillräckligt. Men fredag och lördag blir det extra kolhydrater på min tallrik. Pasta och ris är mina favoriter.

3. Vad har du för målsättning på söndag?

- Jag har för avsikt att kvala in till VM redan på söndag. Men maraton är maraton - vad som helst kan hända. Just nu känns det bra och resten kommer jag försöka jobba in på plats. Jag hoppas på det bästa.

4. Du möter hårdast möjliga motstånd, vad tror du om Kenyanen Paul Tergats debut på maratonsträckan?

- Jag tror att Paul Tergat kommer att lyckas mycket på maraton sträckan, kanske redan i London. Han är bra på bana, i terräng och på landsväg. Sedan är det ju som sagt...maraton är maraton!

5. Har du satt upp några mål efter London, blir det Stockholm Marathon?

- Efter London blir det Göteborgsvarvet och sedan Stockholm Marathon. Det blir alltså 7 veckor efter London. Om jag kvalar på söndag blir Stockholm en bra formtoppning/test lopp. Då behöver jag inte att vara stressad. Det är alltid roligt att springa Stockholm Marathon.

Mer om Ur arkivet: Szalkai intervjuar